Simona Hniličková, lektorka STOB obezitě

13. červen 2012

Hubnutí - to bylo téma poradny Tandemu s lektorkou programu STOB obezitě.

Helena
Dobrý den, jak si správně vypočítat tepovou frekvenci? Děkuji Helena
Dobrý den, tepovou frekvenci si správně spočítáte díky vzorečku. Maximální tepová frekvence je vždy 220 - věk (př. = 220 - 20 = 200) Minimální tepová frekvence je Váš tep, který měříte ráno, před vstaním z postele a to celou minutu (př. 50 tepů za minutu)
Vzorec:
(Max. tep. frek - Min. tep. frek.) x 0,4 + Min. tep. frek. = Vaše minimální tepová frekvence pro spalování tuků
(Max. tep. frek - Min. tep. frek.) x 0,6 + Min. tep. frek. = Vaše maximální tepová frekvence pro spalování tuků
Př. (200 - 50) x 0,4 + 50 = 110 tepů za minutu
(200 - 50) x 0,6 + 50 = 140 tepů za minutu

Tzn. Vaše pohybová aktivita by se měla pohybovat v tempu mezi 110 - 140 tepy za minutu, pokud chcete spalovat tělesný tuk.

Ivana Nejedlá
Je mi 58 roků, vážím 82kg, měřím 164, snažím se sportovat. Jaká by měla být moje tepová frekvence, abych spalovala tuky? Děkuji Ivča
Dobrý den, Ivčo, Vaši tepovou frekvenci pro spalování tuků bych Vám sdělila, pokud bych věděla Váš tep, který máte ráno, před vstaním z postele. Bez toho se bohužel nedopočítáme. Ale uvedla jsem tu vzorec, podle kterého si to snadno spočítáte. Pokud byste měla problém s výpočtem, nebojte se na mě obrátit, pošlete mi mail s Vaši tepovou frekvencí (měří se celou minutu), kterou máte ráno před vstaním z postele a Váš věk a já Vám to přepočítám. Můj e-mail je info@bodymove.cz. Simona H.

Tomáš
Dobrý den, dcera (12let) má mírnou nadváhu, chce zhubnout, dodržuje jídelníček, pravidelně cvičí. Je tepová frekvence důležitá i u dětí? Děkuji Tomáš H.
Dobrý den, Tomáši, ano dá se to tak říct. Ale pozor, dítě má úplně jinou stavbu jídelníčku než dospělý člověk a mělo by se i pohybovat v jiném tempu. Co je důležité, aby dítě pravidelně jedlo, aby strava byla pestrá, snažit se omezit sladkosti. Co doporučuji. Pokud dcerka bojuje s nadváhou a chcete tomu předcházet, obraťte se na dietologa nebo dětského specialistu přes výživu. Provede Vaši dcerce přesnou diagnostiku a řekne Vám co do budoucna. Simona H.

Majka
Jsem typ jablíčko, při výšce 163 cm mám nyní 87 kg.Trpím vysokým TK a artrosou (po artroskopii kolene mi koleno při zátěži delší chůze stále otéká a bolí).Zkusila jsem začít hubnout podle stravovacího režimu Ing.Havlíčka,což se mi docela osvědčilo..Mohla bych poprosit o radu jakým způsobem upravit pohybovou aktivitu s ohledem na bolavé koleno - ještě- jsem doma s osobou blízkou a každé ráno rozvážím denní tisk a pohybem jsou hlavně práce doma a na zahradě.
Dobrý den, Majko, takhle přes psaní je strašně těžké Vám doporučit pro Vás vhodný typ pohybu. Nejlepší je člověka vidět, vyzkoušet s ním různé typy pohybu a zjistit co je pro něho vhodné. Pokud ale máte zdravotní problémy, určitě pro Vás nebude vhodný rychlý typ pohybu. Pokud byste chtěla zkusit docházet na nějaké komerční hodiny, doporučuji Jógu, Pilates, Kalanetiku nebo Zdravotní cvičení.
Pokud jsou zdravotní problémy tak velké, že Vám pohyb skoro nedovolí, jediná věc, která Vám pomůže snížit váhu je dodržet správný stravovací režim. Buď dále dodržujte režim, se kterým už máte zkušenost a jste s ním spokojená nebo můžete vyzkoušet kurz STOB (kurz snižování nadváhy), který se pořádá i na Vysočině. Pokud budete mít zájem, nebojte se na mě obrátit. 777 328 083, info@bodymove.cz. Simona H.

Gabriela
Dobrý den, kolikrát týdně chodit cvičit, pokud chci opravdu zhubnout, někde jsem četla, že ideální je 4x týdně, ale to mi přijde hrozně moc. Kolik minut cvičit? Díky Gábina
Dobrý den, Gábino. Pokud jste nikdy necvičila a nemáte s tím zkušenost, určitě začít klidně i s jedním dnem a postupně přidávat. Maximálně opravdu tak 3 až 4 dny v týdnu. Čas je docela důležitý. Pokud nepoužíváte nějaké podpůrné látky k urychlení spalování tuku, tak by měl být pohyb delší než 30 minut. Prvních 30 minut se tělo jen zahřívá a připravuje na další pohyb, takže v tomto čase ani nic nespalujete. Čas 30 minut je však všeobecný. Někdo začne spalovat po 20ti minutách, někdo po 35ti minutách. Pokud cvičíte hodinu, čistý čas pro spalování tuků (pokud ovšem cvičíte ve správné tepové frekvenci) je 30 minut. Proto je ideální cvičit min. hodinu až hodinu a půl, aby spalování probíhalo 30 - 60 minut. Simona H.

Kateřina
Dobrý den, můžete mi napsat vzorec pro výpočet tepové frekvence? Děkuji
Dobrý den, Katko, vzorec a příklad pro výpočet jsem vysvětlovala v prvním dotazu. Koukněte na něj. Pokud byste měla s výpočtem problém, obraťte se na mě a já Vám ho přepočítám. E-mail: info@bodymove.cz


Markéta
Dobrý den,je lepší cvičit ráno před jídlem nebo až chvíli po snídani? Nebo je lepší v jiný čas? Děkuji.Markéta
Dobrý den, Markéto, říká se, že je lepší cvičit ráno, protože máte více energie a více vydržíte :) (pokud jste ovšem nepřišla z noční). Po snídani určitě ne, ať už cvičíte kdykoliv během dne, mělo by to být vždy min. hodinu po jídle, pokud bylo jídlo hodně těžké, klidně cvičte až po dvou hodinách. Rozhodně je důležité cvičit v čas, který Vám naprosto vyhovuje, ať už je to ráno či večer. Člověk by měl být hlavně v časovém klidu, nestresovat a cvičení si užít :)

Lucie
Dobrý den, jsem pár měsíců po porodu. Po změně jídelníčku mi šla váha celkem dobře dolů. Teď mám spíše pocit, že se to nejen zastavilo, ale že potřebuji hlavně zpevnit. Co mi doporučíte za cvičení? Sice bych asi měla problém k vám docházet kvůli hlídání dětí, ale třeba bych to nějak vymyslela. Děkuji, Lucka
Dobrý den, Lucie. Pokud už potřebujete pouze zpevnit, zaměřte se na silové typy cvičení. V mém studiu Powerjóga, Kondiční cvičení nebo kurz Pole Fitness (cvičení na tyči). V jiném případě i Fit centrum. Pokud byste chtěla docházet ke mě, s hlídáním dětí problém nebude. Od září se v mém studiu otevírá nově dětský klub MOVEPLAY. Příští sobotu 23. 6. od 14ti hod. bude probíhat den otevřených dvěří dětského klubu. Takže pokud byste měla zájem cvičit a zároveň si nechat pohlídat dítě, přijďte se určitě podívat. Více info o klubu najdete na www.moveplay.cz, 734 597 784, moveplay@email.cz., třída Legionářů 10, Jihlava.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio