Sílu, vůni a barvu dá vývaru pečené maso se zeleninou. Tučnější maso přidá na chuti

Jaký je proces přípravy kuřecího vývaru?
Základem české kuchyně je určitě poctivý silný vývar. V době chřipek a nachlazení je navíc vývar i skvělý pro rychlejší uzdravování. A jak na něj, aby byl opravdu dobrý? To jsme se vydali zjistit do jihlavského řeznictví rodiny Paculových.
"Jsou tam kuřecí stehna, kuřecí křídla, skelet," ukazuje Jitka Paculová n aplech, kde se asi čtyřicet pět minut peklo kuřecí maso spolu s kořenovou zeleninou. Maso je i s kůží a tučnými částmi. "Ten tuk je potřeba. Udělá to to hezký oko, a polévka je chutnější," dodává. Kdo chce polévku dietnější, mlže si tuk po vychladnutí z hladiny polévky sebrat. Maso na plechu je samozřejmě osolené a kromě kořenové zeleniny se přidává i cibule, česnek a bobkový list.
U Paculů připravují vývar opravdu silný, a tak pečené maso a zeleninu přidávají do základního vývaru. Ten připravují tak, že nasolené syrové maso vloží do studené vody s kořením a zeleninou. "Bobkový list, nové koření, pepř," vyjmenovává Jitka Paculová. Tento základní vývar se vaří dvě až tři hodiny v případě kuřecího masa a až pět hodin v případě hovězího.
Do tohoto vývaru se pak vkládá pečené maso a zelenina. Z vývaru, a platí to hlavně u hovězího, je třeba v průběhu vaření odebírat pěnu. Pak bude krásně čistý. "Někdo si s tím vyhraje, může přidávat bílek, do consommé se přidává jedno rajče, keré by mělo vývar také vyčistit," dodává.
Související
-
Batelavičky jsou každá jiná a bude jich přibývat. Slouží k odpočinku i ke společenským hrám
Spojení slov Batelov a lavičky na jednom rodinném setkání u Tauschů dalo vzniknout myšlence designově zajímavých laviček v městysi a okolí.
-
Když do nemocnice vejde pes, rozzáří se pacienti i personál. Cvičená fenka je zbavuje stresu
Člověk se v blízkosti zvířete otevírá, uklidňuje, dokáže promluvit o svých starostech, zlepší se mu nálada. Proto se zvířata často využívají k terapiím pro nemocné lidi.
-
Okinawa Shorin-ryu Karate není jen bojové umění. Prodlužuje život a učí úctě ke starším
Už skoro třicet let se věnuje bojovým uměním, od roku 2024 má dokonce oprávnění udělovat mistrovské stupně, takzvané černé pásy, a je rozhodčím na mezinárodních soutěžích.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.