Senioři mohou strávit léto v lázních

15. květen 2015
Dobré odpoledne

Lázně a wellness pobyty jsou pro seniory vhodné proto, že je tam teplá voda, klid, do bazénů se neskáče, a každý odpočinek je pro ně velice přínosný. Zuzana Pěchotová ze spolku Život 90 doporučuje porozhlédnout se a některé si vybrat třeba hned pro letošní rok: „Možností, jaké wellness centrum si vybrat, je u nás spousta, stejně jako lázní. Tam všude je možné absolvovat masáže, zábaly, koupele a podobně.“

S dýchacími potížemi, s pohybovým aparátem a dalšími zdravotními problémy pomáhají ve většině českých lázní, například v Luhačovicích, Třeboň je báječná, dále Mariánské a Františkovy Lázně, Lázně Bohdaneč, Jeseník a spousty dalších. „Na lázních je dobré, že se tam dá seznámit a je-li senior opuštěný, může se nakonec díky pobytu v lázních nakonec i v 80 letech vdát nebo se oženit,“ směje se ředitelka spolku Život 90.

Přeptejte se na Senior pointu!

Informace se získávají vždy nejlépe na internetu, ale pokud senior internet nemá, mohou mu pomoci v rodině a nebo kdokoli další, kdo je zvyklý seniorům radit. „Doporučujeme každému navštívit Senior point. Tam sociální pracovnice poradí a pomohou lázně i wellness pobyty vybrat. Senior point najdeme například v krajském městě na krajském úřadě, dále jsou otevřeny i v bývalých okresních městech kraje – v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, i v Třebíči. Ten velice chválím, funguje perfektně,“ doporučuje Zuzana Pěchotová. Podobně nám podají informace ve všech dalších organizacích, které poskytují sociální služby.

Komu lázně nehradí pojišťovna, může využít seniorské slevy

Možnosti zaplacení lázeňského pobytu jsou podle Zuzany Pěchotové tři: stoprocentní hrazení je pro lidi, kteří jsou po nějaké nemoci, úrazu nebo operaci nebo jsou ve zdravotní neschopnosti. Druhá množnost je částečné hrazení: senior si platí pobyt a stravu, zatímco léčebné procedury jsou hrazeny pojišťovnou. Do třetice si senior platí celé lázně sám, ale tady by mohl využít seniorských slev, například velice výhodného Senior pasu, který je možno získat zdarma od kraje Vysočina.

Zuzana Pěchotová, sdružení Život 90

„Senior pas je možno využít všude tam, kde je smlouva s krajem Vysočina, obvykle jsou to slevy od 5 % do 15 %. Využít se dá nejen v jiných krajích, ale i za hranicemi, například v Maďarsku se dá sleva někde uplatnit. Krásná lázeňská města kromě Budapešti, jsou i starobylé městečko Györ, vhodný pro vycházky nebo ježdění na kole, protože je tam všude rovina, nebo lázně Hévíz či Harkány,“ uvádí Zuzana Pěchotová. Využít můžete i místní kuchyně s krajovými specialitami. „V Třeboni ochutnáte ryby, v Jeseníku speciality z masa, na Slovensku jsou to halušky nebo zvěřina, v Maďarsku pak perkelt, rybí polévka halászlé a podobně. Cenově je to i srovnatelné s cenami u nás.“

Senior, který má službu tísňové péče – tlačítko pro přivolání pomoci –, ho může využít i před odjezdem na delší dobu. Tlačítko funguje i tak, že se nahlásí odjezd a čidlo v bytě potom registruje pohyb, který by tam být neměl.

autor: dak
Spustit audio