Scénický šerm je jako tanec. Když umíte perfektně kroky, nad nohama nepřemýšlíte

Líbí se vám romantika rytířských soubojů, řinčení mečů a ladné tance žen v historických kostýmech? Mají to rádi i členové společenství Novus origo z Polné na Jihlavsku. Jejich specialitou je také ohňová show.

Společenství Novus origo vzniklo v roce 2010. "Znamená to nový začátek," říká vedoucí Martin Bahounek. Inspiraci ke svým vystoupením berou z fechtbuchů, knih, starých škol a od starých mistrů. "Specializujeme se na boj s jednoručním mečem, jedenapůlručním mečem, nechybí sekery, bojová kladiva, řemdich, palcát, štíty a tak," vyjmenovává s tím, že šermířské souboje doplňují i ohňovou nebo světelnou show.

Zajímavostí je, že v současnosti mají ve společenství převahu ženy. "Momentálně jsou v přesile, máme i drsné ženy," říká s nadsázkou a úsměvem Martin Bahounek. "Dlouho jsem na naši skupinu jezdila, a pak jsem si řekla, že bych to mohla zkusit, a jsem tady. Já jsem začala ohňovou show, a časem jsem zjistila, že dělají i šerm," svěřují se Šárka a Soňa, které právě trénují souboj s náhražkou meče v podobě plastové trubky.

Ke zraněním prý moc nedochází. "Šerm je jako tanec. Když člověk umí perfektně kroky, tak nad nohama nepřemýšlí," říká šermíř Vojta. A když nohy pracují automaticky, může se šermíř věnovat rukám a zbrani. To samé ostatně platí i při práci s ohnivými loučemi. Ty mají různé tvary. Přes tyče, řetězy, po kovové vějíře. Zkušenému žonglérovi se v rukách jen míhají. Knoty jsou kevlarové a namáčejí se do lampového oleje. Po zapálení taková louč vydrží hořet nejvýš tři minuty.

 

Spustit audio

Související