Horácké divadlo v Jihlavě chystá Hudební večírek k poctě Hany Zagorové. Bude to 999. premiéra

12. leden 2023

Horácké divadlo v Jihlavě uvede v sobotu 14. ledna svou 999. premiéru. Věnovaná bude krásné ženě s nádherným hlasem a neuvěřitelným charisma Haně Zagorové. V rozhovoru s Helou Dvořákovou na ni pozval umělecký šéf divadla Michal Zetel a choreografka a tanečnice Anna Korba Vanacká.

„Celá ta akce vyplynula z přetlaku, protože když obsazujeme tituly na velké scéně, tak se občas stane, že nám zůstane stát nějaký herec. A teď nám zůstala stát celá skupina herců. A mně jako šéfovi to přišlo mrhání lidským potenciálem, nechat ty lidi stát a čekat na další titul,“ vysvětlil Michal Zetel.

Protože v té chvíli byly jak velká scéna, tak malá scéna vytížené, přijali herci alternativní prostor. Hudební večírek k poctě Hany Zagorové uvede divadlo v klubu.

„Inspiraci jsme čerpali hlavně z dokumentů, které jsou různě zveřejněny, protože jsme si říkali, že je pro nás důležité, aby tam zazněly opravdu slova Hany Zagorové nebo lidí, kteří s ní spolupracovali. Jakákoliv parafráze nám přišla jako umenšení té výpovědi,“ přiblížila Anna Korba Vanecká.

Diváci se můžou těšit na spojení divadla a koncertu. Celý rozhovor Hely Dvořákové s uměleckým šéfem Horáckého divadla Michalem Zetelem a choreografkou a tanečnicí Annou Korba Vanackou si poslechněte výše.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.