Sběratelsky cenné jsou bankovky a mince, na kterých je nějaké odchylka

15. duben 2016

Československé a české peníze za dva roky dovrší sto let své existence. Protože se za tu dobu v naší zemi hodně událo, mají sběratelé bankovek pestrou nabídku. Jiná jsou platidla československá, z doby první a druhé světové války nebo z dob federativní republiky a po rozdělení Československa. „Dá se koupit krásně vyvedená sada bankovek a mincí, ale mě spíš zajímají chyby v ražbě nebo tisku a jakékoliv odlišnosti,“ prozradil sběratel z Lidmaně na Pelhřimovsku Rudolf Fojtík.

Se sběratelstvím začal jako malý kluk, kdy za sběr papíru dostával nálepky od zápalek. Ty potom s kamarády vyměňoval a přidal si známky a také platidla, která jsou jeho hlavní vášní. „Když si vezmete minci nebo bankovku, tak mám úctu ke všem lidem, kteří se na jejím vzniku podíleli. Od návrhu až po řemeslnou práci,“ svěřil se na Regionu sběratel Fojtík.

Cenné jsou hlavně chyby a odlišnosti

Rudolf Fojtík peníze nesbírá na účtu, ale zajímají ho jednotlivé kusy. Zejména ty, na kterých se něco nepovedlo. „Třeba u současné podoby dvousetkoruny byla v první emisi v roce 1993 chyba a na ochranném stříbrném proužku stál nápis Republique du Zaire,“ překvapil na Regionu Rudolf Fojtík. Taková bankovka sice není platná, ale má hodnotu právě pro sběratele.

Chyby na platidlech najdete i dnes

Podle Rudolfa Fojtíka se odchylky a chyby na mincích a bankovkách dají najít i v dnešní době. „Pořád, pořád je co nacházet. Musíte prohlížet, co vám projde rukama a chodit po burzách a zajímat se,“ radil Fojtík. „Jakmile dostanete do kapsy mince a bankovky hned je prohlédněte a hledejte chyby. Třeba u nové padesátikoruny. Tam se najít dají,“ doplnil host.

Mince a bankovky má pečlivě uložené v celofánu

Své sbírkové předměty zapůjčuje Rudolf Fojtík k výstavám a expozicím. Když je potom odváží, všechno si doma rozloží a pečlivě balí. „Mince i bankovky dávám každou zvlášť do celofánu. Hlavně mastnota penězům velice škodí,“ varoval Fojtík. Podle něj taky není dobré uchovávat staré mince v jedné hromadě. „Kulaté peníze jsou z různých materiálů, a navzájem se špatně snáší. Pokud máte doma v jedné hromadě různé mince, tak se k nim nechováte dobře. Vždycky by se měly uchovávat zvlášť,“ poradil host.

Rudolf Fojtík, sběratel bankovek

Některé pivovary sběratele podporují

Kromě platidel sbírá Rudolf Fojtík taky předměty spojené s pivem. „Etikety, podtácky, lahve. Všechno,“ shrnul host. V jeho sbírce se najde také vzácný ohříváček piva. „Je to takový válec, do kterého se nalila horká voda, a celé se to potom ponořilo do piva. Využívali to v dřívějších dobách hosté, kteří neradi pili studené pivo. Dnes už se, pokud vím, nic podobného nevyrábí a sehnat originál už je hodně obtížné,“ zhodnotil Fojtík.

Spustit audio