Santiniho barokní slavnosti připomenou dvě výročí poutního kostela na Zelené hoře

20. srpen 2019

V roce 2019 na podzim si připomeneme 300 let od vzniku kostela na Zelené Hoře i 25 od zápisu na seznam historického a kulturního dědictví UNESCO, díla barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho Aichela.

„Je to architekt, který proslavil českou krajinu po celém světě. Všech osmdesát staveb, které stvořil, jsou umístěny u nás v české kotlině,“ usmívá se Stanislav Růžička ze spolku Putování za Santinim v Dobrém dopoledni. Santini se jako architekt nikde neopakoval, každý nápad byl originální, a v době, kdy si jej pozval do Žďáru nad Sázavou opat žďárského kláštera Václav Vejmluva, už měl za sebou několik slavných staveb.

Oba byli velkými ctiteli Jana Nepomuckého, a když se v roce 1719 po otevření pražského hrobu Jana Nepomuckého stal zázrak, našla se tam živá tkáň, Santiniho jazyk, oba věděli, že nastal ten správný okamžik pro stavbu kostela. Společně pak vytvořili dílo, které nemá na světě obdoby.

Spolek Putování za Santinim i město Žďár nad Sázavou chystají oslavy

Dílo architekta Jana Santiniho přibližuje zájemcům spolek Putování za Santinim už od roku 2011, kdy vznikl. Pořádá výpravy na místa Santiniho staveb, přednášky, i kulturní a společenské akce. Na první zářijový víkend naplánoval oslavu. „To, co se chystá v sobotu 7. září na zámku večer, to ve Žďáře ještě nebylo,“ láká na několikadenní oslavy Miroslav Chlubna.

Povídání s hosty si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: dak
Spustit audio