S ovocem opatrně, varují zubní hygienici

15. březen 2012

Dentální hygienistka Marie Plešingrová ve včerejším Tandemu detailně probrala různé druhy jídla a jejich vliv na naše zuby.

Fenoménem dnešní doby, bohužel špatným, jsou zuby s erozí skloviny, kdy se chrup obnaží až na zubovinu. Kdo jí hodně hamburgery, hranolky a pije colu, může se k tomu snadno propracovat. Našim zubům ale paradoxně škodí i příliš zdravého, např. džusy a ovoce. Obsahují cukry a kyseliny, které sklovinu oslabují. Nejhorší je, když děti popíjejí ovocnou šťávu celé odpoledne. Je dobré ji vypít naráz, také banán nekrájet na kolečka, ale sníst najednou, a poté si dát pauzu, aby sliny zuby očistily. Zelenina naopak pomáhá zneutralizovat kyselost v ústech a chrup očistit. Např. mrkev, zelený hrášek, paprika, ale i zelený nebo černý čaj.
Pozor samozřejmě u miminek na noční kojení, a neplatí samozřejmě stará pověra, že jablko očistí zuby před spaním stejně jako kartáček a pasta.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.