S novým srdcem začal mlsat, lásku ke sportu ale neztratil

18. březen 2016

Sportovní nadšenec a jihlavský volejbalový trenér Ivan Lysa žije s vyměněným srdcem už skoro 14 let. Láska ke sportu ho neopustila, ale něco se po operaci přeci jen změnilo. Chutě. „Dříve jsem vůbec chuť na sladké neměl. Když se něco slavilo, tak jsem si do bonboniéry nesáhl. Dnes ale mlsám rád,“ přiznal na sebe Ivan Lysa.

I když není vysoké postavy, celý život zasvětil volejbalu. Sportovci na Jihlavsku Ivana Lysu znají také jako autoritativního a spravedlivého rozhodčího. Věnoval se ale hlavně trénování mládeže. Za třicet let prošly jeho tréninkem desítky děvčat. „Nejdříve jsem hrál volejbal, potom jsem u toho zůstal jako trenér. Hráli jsme dokonce druhou nejvyšší soutěž v republice,“ pochválil svoje svěřenkyně trenér.

Lékaři museli srdce vyměnit

Sportoval, trénoval, věnoval volejbalu každou volnou chvilku. Za celoživotní přínos sportu dostal i Cenu města Jihlavy. Stále víc si ale trenér Ivan Lysa uvědomoval, že něco není v pořádku. Zrazovalo ho srdce. A nakonec musel podstoupit transplantaci. „Nejprve jsem omezoval sportování, ale pak už bylo jasné, že budu muset na operaci. Všechno ale dopadlo dobře. Doktorům v Jihlavě i Brně, kde mě operovali, moc děkuju,“ pochválil lékařskou péči Ivan Lysa.

Hlavně zdraví

Ivan Lysa po náročné operaci tři roky trénoval a dnes sportuje rekreačně. „Hlavně aby mi zdraví vydrželo,“ přeje si.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.