S modelářstvím můžete začít v každém věku

5. prosinec 2017

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali Petra Šourka z jihlavského Klubu plastikových modelářů. Stavebnice může být pěkným vánočním dárkem, ale modelářství vyžaduje trpělivost a zručnost. Jak s modelářstvím začít, bylo tématem dnešní Poradny.

„Základem je komerčně dostupná stavebnice, která je buď z plastu, nebo z polyuretanu. Každý modelář pak model sestavuje a v tom je ten rozdíl a um. Protože když dva dělají totéž, tak to není totéž,“ říká host. Vždy ale záleží na motivaci. Jsou i modeláři, kteří začali až v důchodu a za několik let se vypracovali k celorepublikové špičce.

Pro začátek volte jednoduchý model

„Je jedno, jestli chcete začít technikou, letadly nebo loděmi. To záleží skutečně na vás. Na začátek je důležité vybrat si kvalitní a jednoduchý model, aby se brzy dostavil výsledek a neodradilo vás to,“ radí Petr Šourek. Jednoduchý je především takový model, kde je málo dílů a které do sebe snadno zapadnou.

Modelář ocení nano-utěrky

Jedná se o moderní utěrky z nano-vláken. „Je to jako větší pánský kapesník. Otírají se do ní barvy z povrchu modelu. Když takovou utěrkou setřete model, tak vám setře barvu jen z povrchu, ale nikoliv ze spár. V podstatě model utřete jako nádobí. To je pak paráda. Je to náramně rychlé, pohodlné a jsou hned vidět výsledky,“ doporučuje host.

Některé modely bez návodu dohromady nesestavíte

V každé stavebnici najdete i návod, jak postupovat při sestavování modelu. „Někteří jedinci trvají na tom, že návod je pro zbabělce. Ale není to tak. Je dobré ho mít, protože v extrémním případě může mít model i přes tisíc dílů a to bez návodu nedáte dohromady,“ říká modelář Petr Šourek.

Spustit audio