Rynárečtí ochotníci si zahráli i v Troškově Princezně ze mlejna. Na domácí scéně mají rádi legraci

Ochotnické divadlo v Rynárci dlouho vyprodávalo sály. Trochu jim to přibrzdila koronavirová epidemie, ale zkouší dál a se stále stejným nadšením. Jejich doménou jsou pohádky a komedie.

"Pocházím z Božejova a v Božejově jsem hrál s místníma ochotníkama, pak jsem se oženil sem do Rynárce," vzpomíná na své divadelní začátky principál Divadla Rynárec Miroslav Kumžák. V Rynárci mu divadlo chybělo, sehnal tak partu lidí, se kterou v roce 1989 uvedli první představení.

Hráli a hrají dobře. Potvrzují to vyprodaná představení i to, že se na divadelním festivalu ve Volyni zalíbili režisérovi Zdeňku Troškovi. "Seděl tam v porotě. Máme stejně narozeniny, to k tomu asi taky malinko přispělo," říká principál. Soubor si tak zahrál v Princezně ze Mlejna nebo v Kameňáku. "Dělali jsme křoví," dodává skromně.

Rynárecký soubor dnes čítá asi třicet dva lidí. Mezi nimi jsou ale například i ženy, které líčí, češou nebo trhají lístky. "Těch, kteří hrajou je dneska patnáct," říká Miroslav Kumžák.

A všichni si to hraní moc užívají. "Je to velká zábava a velikej relax," potvrzuje ochotnice Alena Brožová. "Když nás oslovil Míra Kumžáků, byli jsme mladí, byli jsme krásní. Chytlo nás to, a už je to třiatřicet let," říká její manžel Honza Brož.

Spustit audio