Rychlý perník
Až budete potřebovat něco upéct během pár minut, třeba pro neohlášenou návštěvu, tento recept se vám bude hodit. Není totiž nic jednoduššího, než v míse smíchat jen několik ingrediencí, které máme běžně doma. Během chvilky vykouzlíte výtečný perník na velký plech, který poslouží jako moučník po obědě, nebo oblíbená svačinka pro děti.
Ani nemusíme vytahovat ze skříně váhu, jako odměrka postačí hrnek nebo sklenice.
Vezmeme 3 sklenice výběrové mouky, 2 sklenice pískového cukru, 1 prášek do perníku, lžíci kakaa a jeden sáček vanilkového pudinku. Sypké přísady smícháme a přidáme zbytek – sklenici oleje, 2 sklenice studeného mléka a 2 vajíčka. To všechno důkladně promícháme a dáme na plech, který jsme si předtím vyložili pečícím papírem. Buchtu pečeme na 180 stupňů.
Konec pečení si ověříme špejlí - jestli už na ní neulpívají drobečky, pak je hotovo. Na vychladlý perník natřeme polevu, která se k němu báječně hodí – v kastrůlku stačí rozpustit čokoládu na vaření s máslem v poměru 2:1. Rozetřeme a počkáme, až ztuhne.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.