Rybáři prořezávají díry v ledu. Důvodem ale není jenom kyslík ve vodě

16. únor 2021 06:00

Tuhé mrazy posledních dní zaměstnaly i rybáře. Museli například vyrazit na rybníky vyřezávat led.

Rybníky pokrývá různě silná ledová vrstva. I to ale znamená pro vodní hospodáře starosti. Spolu s rybáři musí zajistit například to, aby led nepoškodil výpustě a hráz. Na zamrzlé plochy proto vyrážejí s motorovými pilami a dalším nářadím.

Výpusť rybníku

„My tady obřezáváme výpustě, kdyby byla obleva, aby nám to nepoškodilo výpusť a nevytekla voda,“ startuje motorovou pilu na zamrzlém rybníku v Třešti hospodář místního sdružení rybářského svazu Jiří Vytiska.

„Všeobecná věc je, že všichni si myslí, že se to dělá kvůli kyslíku. Samozřejmě to je taky pravda, ale na to, aby tam bylo dostatek kyslíku, by se těch děr muselo udělat hodně. My řežeme vždycky jednu díru, změříme dostatek kyslíku a podíváme se, jestli se neshlukují ryby. Z toho poznáme, jestli ryby mají dostatek kyslíku nebo ne,“ vyvrací obecný názor, že se led prořezává jen proto, aby se ryby v nádrži neudusily.

Přijde obleva

„Kolem výpustí se díry dělají hlavně před oblevou nebo když je obleva. Jinak takhle průběžně, když je dlouho led a je nachumeleno, stačí když se dělají kluziště, vyhrnout sníh jen aby prošel paprsek světla, aby se dala udělat fotosyntéza a aby se tam tvořila produkce kyslíku, to těm rybám stačí. Většinou máme obsádky takové, aby nebyly moc velké, aby to tam pěkně přezimovalo.“

Kromě soukromých rybníků obstarává Jiří Vytiska i vodní plochy, které v zimě vyžívají bruslaři. „Kde jsou bruslaři, tam díry většinou neděláme, ale obřezáváme ranky. Většinou kluci dávají větve okolo nebo se natahují pásky, aby bylo vidět, že tam ta díra je, aby nevznikl nějaký úraz, nebo aby děti neměly rýmičku, když spadnou do rybníka.“

Starosti s prořezáváním ledu ale Jiřímu Vytiskovi nejspíš brzy skončí. Od poloviny týdne se má totiž začít výrazně oteplovat. Hospodář tak bude muset ohlídat, aby hladiny vodních plochy nepřetekly.

autoři: Markéta Cvaková , mik
Spustit audio

Související