Fenomén běžky. Půjčovny jsou díky velkému zájmu téměř prázdné, stejně tak obchody

14. únor 2021 06:00

Běžky jsou nedostatkové zboží. V době pandemie na ně lidé vyrážejí častěji i na Vysočině. Půjčit nebo koupit si běžecké může být v současné situaci problém.

Běh na lyžích je jedním z mála sportů, který lze provozovat i během vládních protiepidemických nařízené. Lidé proto vzali útokem nejenom stopy, ale také půjčovny a prodejny.

Vysoká u Jihlavy, Novoměstsko

„Přijely jsme z Moravy. Já jsme tady poprvé na běžkách. Mám je půjčené, u nás jsou prázdniny a nic si tam nepůjčíte.“ Tři dámy přijely z Moravy na Vysočinu běhat na lyžích. Parkoviště doslova praská ve švech. „Je tu dost lidí, ale rozmělní se to.“

Podobné to je i na jiných místech, kde jsou vyjeté běžkařské stopy. Improvizovaná parkoviště mnohdy komplikují údržbu běžkařských tratí. Jako třeba na Novoměstsku: „Sice lyžařské tratě máme najety, tak jako každý víkend, ale bohužel vrcholová část CHKO Žďárské vrchy je tak přetížená návštěvníky, že nejsme schopni reagovat na parkovací místa a zároveň nám dělají problémy odpady a další záležitosti spjaté s lyžováním,“ řekl Miloš Brabec ze spolku Lyžařské Novoměstsko.

Fenomén běžky

Běžecké lyžování se v době pandemie stalo takovým fenoménem, že je problém opatřit si výbavu. Například v jihlavském Skicentru. „Máme tady dvoje běžky pro muže, pro děti a ženy nemáme nic,“ dodal spolumajitel Miroslav Fremund.

Rezervační systém půjčovna má, na začátku zimy ho ale vypnuli. „Řešíme to systémem: kdo dřív přijde, ten dřív mele, úplně beze zbytku.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související