Rozkvetlé bledule znamenají příchod jara

Jarní Vysočina nabízí každé jaro velkolepou podívanou - na některých místech rozkvétají tisíce bledulí. Míří za nimi hlavně rodiny s dětmi. Ochranáři ale upozorňují, že utrhnout bychom neměli ani květinu.

Bledule pravidelně rozkvétají ve Světnovském údolí u Žďáru nad Sázavou. Lokalita má rozlohu asi 2,5 hektaru a bledule raší téměř na každém kroku. Je asi 2 kilometry od obce směrem na Cikháj. „Jsou tu tisíce a tisíce bledulí,“ popisuje Josef Řečický ze správy CHKO Žďárské vrchy a prosí návštěvníky, aby na květiny nesahali. „Ani k tomu malému utrhnutí by dojít nemělo. Člověk by měl do té přírody přijít s tím, že se podívá, a ne si dělat právo na to, že si musí za každou cenu něco odnést,“ dodává.

Asi nejznámější lokalitou, kde bledule rostou, je na Vysočině Nové Ransko na Havlíčkobrodsku, které proto velmi hlídají ochranáři. Umisťují tam i varovné cedule proti trhačům. „Už jsme v minulosti řešili případy, kdy lidé trhali bledule kvůli prodeji,“ konstatuje Řečický. Pokuta pro jednotlivce je v řádech tisíců, pro podnikatele desetitisíců korun.

Dalším velmi oblíbeným místem, kde už jsou bledule v plném rozpuku, je Chlébské na Bystřicku. O víkendu tam chodí i stovky lidí a hasiči dokonce pravidelně otevírají stánek s občerstvením.

autor: Daniel Burda
Spustit audio