Role v Marii Stuartovně nedá herečkám spát

2. září 2015

V Horáckém divadle v Jihlavě si svou premiéru nedávno odbylo emocemi nabité představení Marie Stuartovna. Role skotské královny se na jihlavské scéně ujala Lucie Sobotková. Její rivalku v podobě Alžběty I. hraje Lenka Schreiberová, režie se zhostila Kateřina Dušková. Je to ženský herecký koncert o lásce a odpuštění. A obě protagonistky žijí svými rolemi i mimo jeviště.

„Když dostanete takovou nádhernou roli, tak neexistuje, že by vás to minulo, zavřeli byste za sebou dveře na šatně a konec. Ne, jsou tři hodiny ráno a šrotuje vám to v hlavě, myslíte na to pořád. Já jsem se do Alžběty zamilovala. A když jsem byla nemocná během zkoušení, tak mi Alžběta fyzicky chyběla, těšila jsem se na další zkoušku,“ vyznala se z lásky ke své roli anglické panovnice Lenka Schreiberová.

Hru Marie Stuartovna napsal německý dramatik Friedrich Schiller, a postavil ji na fiktivním setkání dvou silných žen, královen Marie a Alžběty, ke kterému ve skutečnosti nikdy nedošlo. V reálné historii hledala Marie Stuartovna u své příbuzné azyl, Alžběta ji ale uvěznila a nechala ji popravit, bála se o svůj trůn.

Marie zemře i na jihlavském jevišti, hra je ale podle režisérky o něčem jiném: „Je to především o lásce a velkém odpuštění. A Marie tu není poražena, i když umírá….“

Spustit audio