Režimy měnily i podoby pomníků

24. září 2014

Po první světové válce vznikaly ve městech i vesnicích památníky padlým. Za další války je nacisté obírali o kovové součásti, které nechali roztavit. Jak dějiny měnily podobu pomníků si ukážeme na příkladu Polné.

V Polné jednali o pomníku padlým celá dvacátá léta. Radní několikrát navštívili v Táboře mladého sochaře Jana Duška, až se nakonec podařilo 8. září 1929 slavnostně odhalit pomník padlým. “Lidé se ale s podobou památníku mohli seznámit už dřív, protože město vydalo pohlednice, na které byl vyfocený model díla,” vypráví Jan Prchal z Klubu Za historickou Polnou. A že byl pomník padlým často cílem fotografů, dokumentuje několika čísly. “Od konce 19. století vzniklo na 1700 pohlednic celé Polné a okolí, pomník je na přibližně 20 z nich.”

Na podstavci vytesal sochař tři hlavy legionářů z jedné strany, z druhé je skloněné tělo. Nahoře stojí alegorická postava truchlící ženy. Sotva jedenáct let po slavnostním odhalení nařídili Němci odtesat legionářské reliéfy. Vadilo jim, že připomínají časy svobodného Československa. A tak nastoupili polenští zedníci s nářadím a osekali kámen.

Další zásah dostal památník v roce 1943 - kovová socha putovala do skladu, kde čekala na roztavení. Naštěstí se po válce našla v pořádku a ještě v roce 1945 se vrátila zpátky do Polné.
Protože byl podstavec z jedné strany otesaný, otočili ho o 180 stupňů - tou hezčí stranou do náměstí. Svou původní podobu včetně hlav legionářů dostal až po další změně režimů - v roce 2008.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio