Restauratéři po pěti měsících přivítají své hosty. Neví ale, jak budou kontrolovat předepsané testy

17. květen 2021 09:00
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Káva, kavárna, předzahrádka České Budějovice

Na zahrádky restaurací se ode dneška mohou vrátit lidé. Hospodští tak po téměř půl roce budou moct obsloužit zákazníky přímo u stolů.

Každý, kdo má zájem využít restauračních teras, musí ale přijít negativně otestovaný na koronavirus.

Rozkoš u Humpolce

Chod kuchyně v restauraci Kamila Turka v Rozkoši u Humpolce se za pět měsíců lockdownu změnil v rutinu, přesto pondělní ráno majitel vyhlížel s větší nervozitou než obvykle. Znovuotevření zahrádek by totiž mohlo znamenat i vyšší odbyt. „Sleduju počasí, pondělí není takový, že bychom měli mít nával. Měli jsme tu pána od pivovaru Bernard, který nás chtěl předzásobit a já jsem říkal, že bych s tou objednávkou počkal, až se to nějak rozběhne. Po pěti měsících ani nevím, co kde máme a kolik toho bude potřeba.“

Že by hned první den pivo teklo proudem Kamil Turek nečeká, zato musí vyřešit, jak zkontrolovat, jestli jsou hosté testovaní. „Jelikož jsme měli asi pět měsíců zavřeno, tak ani nevíme, jak nasadíme personál, to je jedna hlavní důležitá věc a podle informací by stačila nějaká informační tabulka, která by nám to ulehčila. Jinak si to nedokážu představit, jak bychom to kontrolovali a podle čeho.“

Stvořidla

A není sám, kdo do poslední chvíle řeší otázku, jak ohlídat negativní testy příchozích. Podle majitele restauračního zařízení v turisticky vyhledávané lokalitě Stvořidla poblíž Ledče nad Sázavou Jana Žáčka ani není reálné všechny zákazníky kontrolovat. „Neví hospodský, jak má postupovat, jestli si tady stoupnout ke dveřím a každého se ptát, jestli má test, nebo to fotit, kdo to ukáže, nedokážu si to představit.“

„Beru to, když je někde předzahrádka pro třicet lidí, tak si to asi dokáže uhlídat, ale tady nám lidi chodí z jedné strany, z druhé strany, od vlaku, denně tady projde tři sta, čtyři sta lidí.“

Samotesty

Podobně jako v případě kadeřnictví a dalších služeb budou moct zákazníci i v případě restauračních zahrádek moci využít samotestů. Zájem o ně se ale zatím s postupným rozvolňováním podle pelhřimovského lékárníka Jiřího Cézara nezvýšil: „My máme testy ze slin, stojí 125 korun. Že by se nějak zvýšila poptávka, pár lidí se tady zastavilo, protože chtěli jít ke kadeřníkovi, ale ne že by to bylo nějak extra.“

Potvrzení o negativním testování mohou v případě antigenních testů lidé předložit tři dny staré. Pokud podstoupili PCR test, mohou se potvrzením prokazovat až týden.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související