Tempo očkování se zrychluje, Vysočina patří mezi nejlepší české kraje

13. květen 2021 05:00

Více než čtvrtina obyvatel Vysočiny už dostala alespoň jednu dávku vakcíny proti nemoci covid-19. Kraj tak patří v tomto ohledu k nejlepším v republice.

Statistiky naočkovaných vyplývají z údajů ministerstva zdravotnictví. V posledních dnech navíc tempo očkování zrychluje.

Přes 130 tisíc lidí, tolik jich na Vysočině dostalo alespoň jednu dávku vakcíny. „Motivace je to velká, abych nemusela pořád něco strkat do nosu a dělat si testy, abych mohla v klidu tam, kam potřebuju,“ řekla paní Hana, která právě v havlíčkobrodské nemocnici dostala dávku vakcíny.

Havlíčkův Brod – 2.500 lidí týdně

„Čekala jsem 14 dnů, moc ne, šlo to rychle,“ dodala. Že se tempo dodávek vakcín zrychlilo, potvrzuje i staniční sestra očkovacího centra Denisa Němcová. „Za týden jsme schopni první dávkou naočkovat 2.500 lidí. Určitě je vidět, že ty vakcíny sem začínají proudit ve větším množství.“

„Od 21. května začneme přeočkovávat po 42 dnech vakcínou Pfizer a vakcínou Moderna. Začneme i aplikovat první dávky a zrychlíme tempo,“ plánuje staniční sestra.

Tempo ještě poroste

Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) patří Vysočina na špici, co se týká počtu očkovaných. „Tempo je rychlé, od příštího týdne, kdy se blíží druhé dávky, se ještě bude zrychlovat. Je to tím, že máme dost dodávek vakcíny, především Pfizer.“

Každý týden jde na Vysočinu 17 plat se 195 lahvičkami vakcíny. Z každé z nich jde aplikovat 6 dávek. V součtu se tak jedná o bezmála 20 tisíc dávek.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související