Rekordní Ebru Patchwork

29. červenec 2016

Má - co do plochy - rozměr velkého bytu 3 + 1, ale pojďme si nejdříve vysvětlit, co to je Ebru Patchwork. Patchwork je dejme tomu látka, přehoz, deka, která byla vytvořena sešitím malých kousků do jednoho celku. Šárka Duran, která zažádala o posouzení svého nápadu a o eventuální zápis do České knihy rekordů pelhřimovskou Agenturu Dobrý den, se této textilní technice dlouhodobě věnuje.

A jako autorka představila před pár týdny největší sestehovaný Patchwork z látkových obrazů vytvořených tureckou technikou Ebru (také se ji říká marbling), při níž se nanesením barev na vodní hladinu vytvoří jejich rozpíjením obrazce, které jsou posléze obtisknuty na přiloženou látku.

Komisaři z města rekordů nakonec naměřili plochu obrovského uměleckého patchworku 84,86 m2. Dílo má zkrátka rozměry 40,8 x 2,08 m. Ale co víc: jednotlivými originálními obrazy přispělo 196 umělců ze 37 zemí celého světa. Jenom sešívání celého Patchworku po shromáždění jednotlivých kusů na jedno místo trvalo 14 dní.

Po skončení výstavy S Patchworkovým a Ebru srdcem nad vodní hladinou probíhající v areálu dobrovických muzeí města Dobrovice, bude opět rozstříhán a obrazy poputují na výstavu do Amsterodamu už s oficiálním certifikátem o zápisu v databance pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit, kde bude reprezentovat nápaditost a um českých umělců.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.