Rakví život člověka končí. Nejvíc se jich paradoxně vyrobí ve městě Počátky

23. červenec 2019

O poslední cestě člověka se v naší společnosti příliš nemluví, přesto když nás někdo blízký opustí, je potřeba zařídit pohřeb, domluvit obřad i vybrat rakev.

Největší výrobna rakví v České republice je u nás na Vysočině a najdeme ji paradoxně v městečku s názvem Počátky. Ročně v podniku Setora Počátky vyrobí přes padesát tisíc rakví, pro český trh je to přibližně 80 různých druhů rakví, které se liší barvou, materiálem, vybavením či zdobením. 

Vyschlé dřevo

Při vzniku nezbytné součásti posledního rozloučení se zesnulým, všechno začíná u spousty kubíků dřeva. „Každé dřevo musí asi půl roku vysychat,“ vysvětluje majitel firmy Setora v Počátkách Michal Třešňák u palet s dřevem proloženým latěmi, aby dřevo vysychalo přírodní cestou.

Následně se dřevo rozřeže na lamely různých šířek, aby se zamezilo pnutí a kroucení dřeva. „Přece jen je to živý materiál a stále pracuje,“ usmívá se.

Truhlářská výroba

Dřevo se ohobluje, zbrousí a sklíží do tvarů, z nichž poté vzniká rakev. Ve sbíjírně pomáhá pracovníkům speciální stůl, který otáčí díly rakve, aby se jim lépe smontovaly do výsledného tvaru. V lakovně se rakev třikrát lakuje, suší a brousí, než je hotová.

Nejlehčí je topol

Materiál se používá z různých druhů dřeva. „Nejlehčí je topol, výsledný výrobek je asi dvakrát lehčí, než u těžkého dřeva, jako je dub,“ doplňuje znovu Michal Třešňák. Než je rakev kompletní, ještě se uvnitř čalouní a zdobí, a odchází zabalená proti poškození během přepravy.

Barvy se mění

Ve vzorkovně jsou vidět možnosti, v jakých variantách se dají rakve vyrobit. Za dobu, po kterou pracuje ve firmě Setora vedoucí výroby Stanislava Ryšavá, se vkus veřejnosti velmi změnil: „Před čtvrt stoletím byly rakve jen černé se stříbrným a zlatým zdobením a občas rakev mořená. Nikdo si nedokázal představit pohřbívat ve světlé rakvi. Ten skok je neuvěřitelný, dnes se klidně pohřbívá ve světlých odstínech, hlavně přírodní, aby to bylo opravdové dřevo. Před pár lety byla nejoblíbenější barvou fialová,“ říká a dodává: „Každý si také za všechno, co během života udělal pro své blízké i pro společnost, zaslouží důstojné rozloučení.“

Spustit audio