Pyšelskou Tvrz kdysi chránil vodní příkop. Dnes je u ní zahrádka majitelů Tasovských

Uprostřed obce Pyšel na Třebíčsku si není možné nevšimnout zachovalé věže vodní tvrze ze 14. století.

Od roku 1764 až do dneška je tvrz v držení rodu Tasovských, pravděpodobně nejstaršího rodu ve vsi. Rodina je vždy ochotná návštěvníky po Tvrzi provést, i když ji částečně využívá pro sebe jako chladnou spižírnu.

Původně sloužila k ochraně

„Původně tady vchod nebyl, byl o patro výš,“ ukazuje nad sebe Martina Tasovská. „Kolem měli majitelé vodní příkop a soustavu čtyř rybníků. Když je někdo napadnul, tak si vystoupali vchodem, shodili ty schody, ukryli se sem, měli tady potraviny a tak tady vydrželi.“ Tvrz fungovala později jako sýpka, sklad potravin, který byl propojený s vedlejším domem.

Spižírna

Ve Tvrzi s metr širokými obvodovými zdmi je i dnes hodně chladno, tak ji majitelé používají jako spižírnu. Kdykoli se ale někdo chce podívat dovnitř, Tasovští ho ochotně provedou. Průvodcem je i dvanáctiletý Víťa Tasovský, který toho o Tvrzi ví hodně: „Spoustu věcí jsem se dozvěděl od rodiny, když jsem byl menší, chodil jsem s těmi lidmi, a jak jsem to slyšel, tak jsem se to i naučil,“ vysvětluje.

Tvrz získala statut kulturní památky a majitelé se o ni starají. Právě se pracuje na opravě štítů. „Z pravé strany to zdivo počasí už hodně zničilo, takže štíty opravujeme za přispění kraje, obce a ministerstva kultury a už jsme v konečné fázi,“ uzavírá Martina Tasovská.

Spustit audio