Pro název naší obce jsou všechny kolonky ve formulářích krátké

12. červen 2020

Obec s nejdelším názvem v České republice měla původně jméno kratší. Nových Vsí je ale hodně, tak je to Nová Ves u Nového Města na Moravě.

„Po roce 1991, když se odtrhla od Nového Města, zapsali nás na ministerstvu jako Novou Ves, ale pak úředníci zjistili, že na okrese Žďár nad Sázavou jsou dvě Nové Vsi a tím, že jsme byli zapsáni jako druzí, jsme si museli přidat nějaké odlišení,“ vzpomíná starostka Nové Vsi Helena Tučková.

V Nové Vsi je živo

Obec se 650 obyvateli žije bohatým sportovním i kulturním životem. Kapli svaté Anny na místě staré zvoničky postavili obyvatelé svépomocí i místní firmy pracovaly jen za režijní náklady. Vysvěcena byla v roce 2018 a každý rok se tu na konci července koná pouť ke svaté Anně.

Hasiči postavili výletiště – místo, které slouží po celé léto: „To je chlouba našich hasičů, odehrávají se tady všechny akce v létě – letní kina, koncert ZUŠáků, spousta rodinných akcí, kácení máje, máme tady krojovanou skupinu a další,“ vypočítává Helena Tučková.

Podobně jako hasiči, mají svůj areál i sportovci. „V tom jsme trochu výjimeční, Nová Ves hraje totiž krajskou A třídu, tedy hraje na úrovni krajských měst, o třídu výš, než bývá obvyklé, a to jsou to všechno amatéři,“ chválí aktivitu sportovců starostka uprostřed velkého areálu se dvěma fotbalovými hřišti, tenisovými kurty a jedním multifunkčním hřištěm, a chválí i vedoucí sportovních oddílů za práci s mládeží i z okolních obcí.

Potíže s názvem

Nová Ves u Nového Města na Moravě se nevejde do počítačových formulářů, kam se musí zapsat komplet celý název obce, se zkratkou NMnM se na ministerstvu financí nepochodí.

„Když se pokoušeli naši občané vyplňovat formuláře, už se jim tam nevešlo číslo popisné, takže polovině občanů chodí dopisy bez adres. Teď už s tím finanční úřad počítá a Novou Ves řeší samostatně,“ směje se starostka obce s nejdelším názvem v České republice.

Spustit audio

Související