Rekordman René Golem Richter má stisk zubů prokazatelně silnější než aligátor

11. červen 2020

Festival rekordů a kuriozit v Pelhřimově měl letos slavit svůj třicátý ročník. Krize ho ale poslala do karantény, alespoň tak to nazvali pořadatelé.

Skutečný festival se uskuteční v roce 2021. Aby fanoušci o nové rekordy nepřišli, Agentura Dobrý den tento týden zve diváky na Rekordy v karanténě. V úterý padl první z nich rukou, nebo spíš zuby siláka Reného Golema Richtera z Opavy.

Kusy železa

„Já si pamatuju, že nám Renek zavolal, bylo mu osmnáct, jestli bychom za ním nepřijeli do Opavy, že nám něco ukáže,“ vzpomíná na první setkání s Golemem Miroslav Marek z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

René Richter tehdy pracoval v továrně, a kusy železa, které převážely stroje, nosil sám. Rekordy na sebe nenechaly dlouho čekat. V české knize rekordů je například zápis o zvednutí osmisetkilogramového letadla. Golem ohýbá v zubech padesátikoruny, a v čelistech zvedl závaží o hmotnosti tisíc šestnáct kilogramů. A to samozřejmě není vše.

V osmi letech donesl z lesa malý strom, později rozkousal plechovku

Základem všech rekordů je samozřejmě genetická výbava, ale především Reného veselá povaha. Svou silou překvapoval okolí už v dětství. V osmi letech byl na táboře, kde dostali za úkol nosit z lesa dřevo. „Když jsem jim přinesl menší strom, tak byli v šoku. Dva mi to ze zad sundávali a jednoho chytily záda,“ vzpomíná Golem.

Sám říká, že má dar od Boha, a má rád ptákoviny. Když například v dětství viděl ve filmu někoho rozkousat plechovku od piva, nechal si od otce z Německa dovézt plechovky od Coca-Coly, a zkusil to také.

Skus Reného Golema Richtera zkoumali vědci na několika univerzitách

Posledním rekordem, který René Golem Richter zlomil, předvedl, jak silné má čelisti. Postupně v zubech zvedl šest osmdesátikilogramových betonových obrubníků, které mu, stále visící v zubech, asistent rozbil palicí. To vše stihl za necelou minutu.

„Byl jsem testovaný na různých univerzitách na senzorech. Profesor Lapin řekl, že mám o sedmdesát dva procent silnější skus než aligátor,“ říká s úsměvem. Po rekordu s obrubníky ještě obecenstvu ukázal, že dokáže udržet v zubech vrták zapnuté vrtačky.