Pro malé děti je potápění přirozené

1. červen 2015

Berany, berany duc, kovej, kovej, kováříčku, peru, peru plínky. Takové říkanky, jak si jistě umíte představit, patří k plavání malých dětí. Stejně tak i náročnější úkoly, jako skákání do vody a proplouvání pod vodou z náruče maminky k tatínkovi.

Hoďte ho do vody, ať plave. Takovým způsobem se naučili ve vodě pohybovat ti, kteří měli dost rázného otce. Dnes mohou milující rodiče už v půl roce věku miminka postupně a s láskou seznamovat své děti s vodním prostředím.

„Voda je pro děti přirozená, protože v ní byly, než se narodily na svět,“ říká jihlavská instruktorka kojeneckého plavání Jaroslava Řehořková.

Děti se postupně naučí orientovat pod vodou, udržovat rovnováhu, vylézat z bazénu, skákat zpět a potápět se. Mnohé se s vodou sžijí tak, že u ní zůstanou celé dětství. A jejich rodiče se do bazénu vrací s mladšími potomky.

Velká část instruktorek kojeneckého a dětského plavání začínala s vlastními dětmi. Podobně i Jaroslava Řehořková, která se svou dcerou navštěvovala kurzy v Havlíčkově Brodě a později začala nabízet plavání pro rodiče v Jihlavě. A vydrželo jí to 15 let. Po celou dobu si rozšiřuje vzdělání a také vyměňuje zkušenosti s instruktorkami z jiných měst celého Česka. „Snažím se zprostředkovat pro další rodiče stejné zážitky, jako jsem prožila před lety se svojí dcerou,“ říká instruktorka.

Spustit audio