Při nehodě na dálnici z auta honem pryč, ale bezpečně

21. leden 2015
Dobré odpoledne

Velký vykřičník, který by nám měl svítit v hlavě, pokud se nám cokoli stane s autem na dálnici, je naše vlastní bezpečí i bezpečí celé rodiny. To říká na úvod poradny Veronika Vošická Buráňová. „Hlavní zásadou je také zmírnit jakékoli následky, které by nehoda mohla přinést. I když auto srazí člověka ve třicetikilometrové rychlosti, ten je proti tomu těžkému kolosu naprosto bezmocný, tělo letí velmi daleko. Takže je jasné, o kolik to může být horší na dálnici, kde se kolem vás auta řítí rychlostí o 100 km/hod vyšší.“

Co tedy v těchto případech dělat? „Než zkratovitě a bezmyšlenkovitě vyběhnu někoho zachraňovat a zjišťovat, co se vlastně děje, je hlavní zásadou rozsvítit výstražná světla, podívat se do zrcátek a s ohledem na auta za námi zajet ke krajnici na odstavný pruh. Poté si navléknout bezpečnostní vestu, i tento reflexní prvek má svůj velký význam, jsme zdálky vidět,“ zdůrazňuje Veronika Vošická.

Většina řidičů rozsvícená všechna čtyři výstražná světla zná. Podle Veroniky Vošické je to vlastně jediná věc, kterou v tu chvíli můžeme udělat. „Jiné je to na běžné komunikaci, kde není takový provoz. Na dálnici je potřeba počkat, až se auta zastaví a tím vytvoří ochrannou hradbu. I tak ale musíme stále sledovat, jak vypadá situace za námi, než uděláme cokoli dalšího.“

Opusťte auto!

„Když už s autem stojíme, a je tam prostor k opuštění vozila, udělejme to. Nejdůležitější je lidský život, takže vezměme děti i všechny ostatní pasažéry a dostaňme se úplně pryč z vozovky, nejlépe za svodidla, která přelezeme. To nejlepší je jít do pole nebo někam mezi stromy, kde je bezpečněji,“ doporučuje Veronika.

Zvědavci také vytvářejí nebezpečné situace tím, že sledují kraj vozovky, co se stalo, zpomalí a přestanou dávat pozor na to, co se děje před nimi, za nimi a v opačném směru. Veronika Vošická soudí, že zástěny, které používají hasiči proti zvědavcům, jsou v tomto určitě užitečné.

Jsme-li svědky nehody, jsme ze zákona povinni poskytnout pomoc. „Pokud při nehodě vzniklo zranění nebo šok účastníků, měli bychom se zachovat stejně, jako když vidíme kolonu. Zastavíme vozidlo, vypneme motor, vezmeme si vestu, rozhlédneme se, vyjdeme ven, necháme svítit výstražná světla a označíme dopravní nehodu. Pak zjistíme, jaký je stav lidí v nabouraném autě. Zda chodí, nebo mají zranění, a pak tedy začneme s poskytováním první pomoci. Zaklíněného člověka nikdy sami nevyprošťujeme, ale voláme 112, abychom zajistili příjezd všech záchranných složek,“ uvádí Veronika Vošická. Je dobré si doma předem vyzkoušet složit výstražný trojúhelník. Protože je k označení dopravní nehody nutný, měli bychom ho na vozovku také postavit.

Chat s Veronikou Vošickou Buráňovou

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.