Před sto lety zanikl pivovar v Moravských Budějovicích. Jeho konci napomohla válka

1. prosinec 2022

Před sto lety definitivně skončil Měšťanský pivovar v Moravských Budějovicích vařit pivo. Souvisí to I. světovou válkou.

Už když se vrátili vojáci z války domů, nedalo se navázat na předchozí dlouhou historii pivovaru, protože za dobu, co byli pryč, veškeré náčiní zrezivělo a rozpadlo se. 

Dlouholetý moravskobudějovický kronikář a písmák František Vlk vypráví o historii pivovarnictví ve městě: „To se datuje do 13. století, kdy měšťané dostali právo pivovárečné, které se udrželo až do 19. století. Měšťané nejprve ve středověku vařili a šenkovali ve svých domech, kterých tehdy bylo 67. Potom se sdružili a vznikl měšťanský pivovar. Ten většinou pronajímali.“ 

Pivo se přestalo vařit v roce 1914. Souviselo to se začátkem I. světové války, po jejím skončení se ukázalo, že strojní vybavení podlehlo zkáze. V roce 1922 pivovar definitivně zanikl. „Poté to sloužilo jako stáčírna pro brněnský pivovar.“ 

Na dobu, kdy pivovar skončil, a události, které následovaly, nedávno písemně zavzpomínal také syn posledního správce pivovaru Milan Krejčiřík a díky tomu si i moravskobudějovické kulturní středisko Beseda připomnělo 100 let od definitivního uzavření pivovaru. Budova pivovaru dodnes stojí, ale už desítky let slouží jako sklad ovoce a zeleniny.

Spustit audio

Související