Před sto lety používali zubaři vrtačky na šlapací pohon, jedna taková je k vidění v telčském muzeu

Lidé, kteří se bojí chodit k zubaři, by se měli zajet podívat do Muzea techniky v Telči. Mají tam více než sto let starou zubařskou ordinaci. Těžká litinová křesla, šlapací vrtačky a nerezové přístroje vůbec nevyvolávají příjemné pocity.

"Křesla jsou z Telče z náměstí, tam byli dva zubaři," ukazuje na dva muzejní exponáty majitel muzea techniky Aleš Wimmer. Starší z křesel pochází z přelomu devatenáctého a dvacátého století a je těžké litinové, potažené sametem. Právě k němu patří šlapací zubní vrtačka. "Pan doktor se o vás opřel, jednou nohou šlapal, jednou rukou vrtal," popisuje muzejník. Druhé křeslo je jen o pár let mladší, a patří k němu vrtačka na elektrický pohon. "Všechno jsem to dostal. Ty ordinace zůstaly v domech, majitelé je přesunuli na půdu, a já po desítkách let jsem tam štrachal a ty poklady jsem našel," dodává.

Zubařské ordinace vedli v Telči lékaři Neumann a Svoboda. Oba v muzeu připomínají nejen jejich křesla a nástroje, ale i dobové fotografie. "To jsou Svobodovi. Je to dvoufotografie. Rok 1924 novomanželé Svobodovi, a rok 1934 je rodina s dvěma dětmi," ukazuje Aleš Wimmer s tím, že malý chlapec byl jeho zatím posledním stomatologem. "Do poslední chvíle byl v práci." Doktor Neumann, vnuk prvního majitele staršího zubařského křesla, bohužel za druhé světové války skončil v koncentračním táboře.

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.