Před dovolenou se nikdy nechlubme na sociálních sítích, že odjíždíme

17. červen 2015
Dobré odpoledne

V létě míří většina z nás za odpočinkem na delší dovolenou. Před každým odjezdem bychom si ale měli rozmyslet, co cenného v bytě máme a jak tyto cennosti zabezpečit. Antonín Křoustek doporučuje být obezřetný, zvláště pokud máme v bytě cennou sbírku obrazů nebo známek: „Tam nestačí, aby nám někdo o dovolené vysypával letáky ze schránky, tam už je třeba investovat do elektronického a mechanického zabezpečení nemovitosti. U těchto bytů se totiž tipování děje jiným způsobem, většinou o nich vědí sběratelé stejných věcí, a vykradení si objednají.“

Zabezpečení ale potřebují i naše běžné domácnosti, kde míváme věci cenné především pro nás, památky, fotografie nebo suvenýry. „Začal bych tím, nechlubit se, pokud si pořídím nějakou vzácnost. Zájem lupičů o elektroniku už je v dnešních dnech omezený, televize jsou sice placaté, ale velké, těžko se prodávají a hlavně je tam veliká šance, že zloděje někdo odhalí. Proto to zkusme vydržet a nechlubit se tím, co doma máme,“ radí Antonín Křoustek.

Je výhodou mít všímavé sousedy

Členy rodiny, kteří mají čas nebo sousedy požádejme o vyvětrání, rozsvícení, vybírání schránky. Podle Antonína Křoustka je takový soused jako zlatý poklad. „I tady bych ale varoval, abychom se nechlubili, že odjíždíme na dovolenou, především na sociálních sítích. Spoustě z nás se zdá, že nás nikdo nesleduje, že se nedá zjistit, kde bydlíme. Naše přesvědčení, že nás vidí na sociálních sítích jen přátelé je mylné,“ varuje Antonín Křoustek. Někdy tyto věci vidí i přátelé přátel, naše adresy někdy bývají v obchodních rejstřících, seznamech dlužníků, přes naši takzvanou elektronickou stopu se adresa dá snadno zjistit. „Takže s dovolenou se chlubme, ale až nám skončí.“

Prádlo na balkoně nám nepomůže

Pokud vyvěsíme prádlo na balkon a chceme tak vzbudit dojem, že jsme doma, většinou dosáhneme opačného efektu, pokud prádlo visí 4 dny i v nevhodném počasí. „Vsadil bych na elektronickou ochranu. Jednak existují spínače načasované, které rozsvěcejí nebo zapínají rádio, spínač, který po doteku venkovních dveří spouští záznam štěkotu psa. Jednoduchý a laciný trik, jak zabezpečit byt, je například koupit v second handu co největší boty a velkou misku pro psa, případně k tomu položit i časopis Policie,“ usmívá se Antonín Křoustek.

Antonín Křoustek, Bílý kruh bezpečí

Přes telefonního operátora se dá také zřídit signalizace, že se vám někdo do bytu vloupává – pak je ovšem těžké přesvědčit policii, aby tam skutečně jela, tady opět pomůžou všímaví sousedé. Dá se sjednat i hlídání přes pult centralizované ochrany, kdy ochranka hned vyjíždí, to už je ale z kategorie těch nejvyšších. „Své cennosti je také ideální před dovolenou mít nafocené a mít okopírované jejich doklady,“ doporučuje Antonín Křoustek na závěr.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.