Práce s keramikou v třebíčském spolku Míša & Míša pomáhá hendikepovaným

Pomoc hendikepovaným v Třebíči nabídla už před lety Hana Nejedlá, zakladatelka spolku Míša a Míša.

S nápadem přišla, když chtěla poskytnout postiženým práci. Sama má postiženou dceru, a tak o potížích s hledáním zaměstnání věděla z první ruky.

Keramická dílna

Většinu roku bývá k zastižení v obchůdku Míša na třebíčském náměstí, který funguje zároveň jako keramická dílna. Obchůdek nabízí výrobky s keramiky, především kulaté lampičky na čajovou svíčku, květináče, misky, andělíčky. „Postiženým se jednak zlepší motorika, a musí také přemýšlet, jaký bude mít výrobek tvar, není to pásová výroba. Každý kousek je originál,“ dodává Hana Nejedlá. Jedem ze zaměstnanců Michal Kalenda také maluje obrazy a k mání jsou oděvy, které sem lidé zdarma nosí, někdy i zcela nové.

Módní přehlídky

Kromě stánků s keramikou na řemeslných, vánočních a velikonočních trzích pořádá spolek Míša & Míša tematické módní přehlídky k nejrůznějším příležitostem – ať na plesy, k oslavám výročí republiky nebo na jiná retro laděné akce.

Spolek Míša & Míša, Třebíč

Jednou za rok se na dvorku před obchůdkem odehraje i Růžová párty – všechno je laděné do růžova, barvy, kterou Hana Nejedlá považuje za veselou a pozitivní. Vrcholem sezóny je pak květnový svatební veletrh, jediný svého druhu v České republice, kde se pokaždé současně koná i svatba handicapovaných. „Svatba je přístupná veřejnosti a bývá to velmi dojemné,“ dodává zakladatelka sdružení.

Název spolku Míša & Míša vznikl nejen ze jména handicapované dcery Hany Nejedlé. „Moje druhá dcera mi navrhla, ať využijeme jméno naší Míši. Mělo to logiku, ale nebyla jediná, v jednu chvíli tady bylo celkem šest Michalů a Michael,“ usmívá se Hana Nejedlá.

Spustit audio