Vitráže inspirované antickým a secesním uměním. Vznikají v dílně v Křižanově

29. září 2022

Technika pojmenovaná po americkém umělci vznikla před více než 100 lety. Tiffany vitráže jsou ale oblíbené dodnes.

Americký umělec Louis Comfort Tiffany přišel s technikou skleněných vitráží po návštěvě Evropy a mnoha zdejších muzeí, kde se inspiroval antickým sklem i uměleckým stylem secese. Dodnes je populární a oblíbená zejména na barevných stolních lampách nebo stropních svítidlech. 

Léta praxe, pokusů a dřiny

Jitka Valová z Křižanova se tuto techniku naučila od své známé z Brna, ale na detailní postupy přicházela během let sama. „Jsou to léta praxe, pokusů a dřiny. I Tiffany lampy jsem zkoušela, ale to je piplačka,“ směje se umělkyně. 

„Na to jsou takové šablony, to se skládá na polystyrenové kopyto, kousek po kousíčku se to řeže, skládá, pájí. Než se vyrobí lampa, tak to zkrátka trvá.“

Při své další tvorbě se inspiruje v secesi i v přírodě, pracuje s drahokamy, které vkládá do drobných ozdob, šperků i do vitráží. Dělá i výplně do kredenců nebo prosvícené obrazy na zeď. Ze zbytků střípků vyrábí krasohledy. V ateliéru jsou k vidění na oknech různobarevné motivy – kruhové mandaly, květiny, andělé, motýli, ale i obrazy zasazené v dřevěných rámech nebo skříňky s originálními výplněmi.

Už tento víkend se otevřou umělecké ateliéry v celé zemi. Umělci se podělí o své dílo, předvedou, jak dělá keramika, jak se maluje či kreslí, jak se vyrábějí šperky, hudební nástroje, jak se fouká sklo, uková svícen nebo vytvoří dřevořezba. Svůj ateliér Tiffany vitráže v Křižanově bude mít paní Jitka Valová otevřený v sobotu 2. října od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Související