PORADNA: Sušičky ocení nejen zahrádkáři, ale i houbaři

9. říjen 2018

Jaké pomocníky můžete přizvat k sobě do domácnosti, aby vám pomohly se zpracováním úrody ze zahrádek, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct Roman Palát.

Za zmínku stojí sušičky, zavařovací hrnce, odšťavňovače, možná bychom mohli zmínit i vakuovačky, mrazáky,“ vyjmenovává základní pomocníky zahrádkáře Roman Palát.

Na sušení hub jsou vhodné sušičky, kterých je několik druhů. Nejčastěji se liší velikostí. Ty levnější mají pět pater. Pokud budete ve velkém sušit i ovoce nebo zeleninu, sáhnout můžete až po patnácti patrové.

„Základní sušičky mají výkon kolem 200 W až 250 W, lepší sušičky 700 W až 800 W a profesionální až 1000 W,“ říká host. Rozdíl je patrný hlavně v rychlosti sušení. Při sušení ovoce, které má více vody, volte sušičky s výkonem aspoň kolem 700 W.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.