PORADNA: Metr od okna žádný kaktus nepřežije

7. červen 2018

Ve čtvrteční Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme mluvili o pěstování kaktusů. Zájemci se aktuálně mohou inspirovat v Jihlavě na výstavě. A přidali jsme i praktické tipy jak kaktusy přesazovat nebo hnojit. Hostem byl pěstitel kaktusů Jaroslav Lněnička.

„Rostliny, které chceme nakoupit, by měly být v růstu. Tak se nejlépe pozná zdravotní stav rostliny. Přesto není vhodné novou rostlinu ihned zařadit do sbírky. Po několika dnech se totiž může objevit škůdce. Vůbec nejlepší je nakupovat semenáče, protože mladá rostlina se nejlépe přizpůsobí," říká host, pěstitel kaktusů Jaroslav Lněnička.

Existují i kaktusy bez trnů

Pokud se nechcete poranit, jsou takové druhy ideální. Jinak můžete k ochraně rukou používat rukavice. Ale zcela bez poranění o trny, je pěstování kaktusů téměř nemožné. Obecně pro všechny kaktusy platí, že jsou náročné na světlo. V místnosti pouhý metr od okna už žádný kaktus neporoste. Začne se vytahovat a časem uhyne.

Kaktusy nesnáší dlouhodobé vlhko

„Proto, abych mohl zalít kaktus, je potřeba splnit dvě podmínky. A to je světlo a teplo. Zálivka se dá dělat dvěma způsoby. Konvičkou do květináče nebo podmokem. Ale vždy důkladně. Kaktus dokáže ve velmi krátké době tuto zálivku využít.  Ale nesnáší dlouhé vlhko. Při dlouhém vlhku dochází k zahnívání kořenů a po té celé rostliny,“ upozorňuje Jaroslav Lněnička.

Od září kaktusy nezalévejte

Kaktusy odpočívají v době, kdy je nedostatek světla a tepla, tedy v zimě. V září už přestaňte kaktusy zalévat.  A při prvních mrazech je potřeba kaktusy uklidit do míst, kde jim mráz nehrozí. Období vegetačního klidu se dá využít k přesazování. Pokud ale rostlina roste, kvete a není jí květináč malý, tak není k přesazování důvod.

Spustit audio