PORADNA: Kvalitní semena po křížení bývají označená symbolem F1

6. únor 2019

Eva Stoklásková ze zahradnictví Laurus v Poradně Českého rozhlasu Vysočina nabídla pár tipů, jak ze semínek připravit sazeničky rajčat, okurek a paprik.

Hybridní semena jsou získávaná šlechtěním a bývají označená F1. „Znamená to, že jsou to první generace po křížení a mají zachováno co nejvíce vlastností, pro které se semena křížila. Proto saháme po těchto dražších semenech,“ vysvětluje Eva Stoklásková.

Jednoduchým testem ve vlhké vatě nebo vlhkém papíru můžete zjistit, jak jsou semena kvalitní. Pokud nasadíte do takto vlhkého prostředí 10 semen a 8 jich vyklíčí, hovoříme o úspěšnosti 80 procent.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.