Policejní fotbalový mistr světa je trenérem přípravky v Okříškách

5. červen 2020

Zárukou kvalitního fotbalového týmu je nejen talent hráčů, ale i kvalitní trenér. Potvrzuje to i fotbalová přípravka klubu Huhtamaki Okříšky.

Její trenér Marian Kotrba má na kontě i titul mistra světa a dětem se věnuje poctivě a rád.

„Jedná se o klub s letitou tradicí, založený byl v roce 1930,“ představuje okříšský fotbalový klub trenér Marian Kotrba.

Policejní mistrovství

Sám byl úspěšným fotbalistou. Hrál v Okříškách i v Třebíči, a jako kriminalista vyhrál se svým týmem zlato na mistroství světa policie ve fotbalu v roce 2007. „V pětatřiceti jsem si zlomil nohu, a už se víc věnuji dětem,“ vysvětluje ukončení své fotbalové kariéry.

Jeho práce s dětmi logicky vyplynula také z toho, že sám má potomky, které trénuje. Ostatně, v klubu jsou zapojení i další rodiče, včetně maminek.

Memoriál Štěpána Maruše patří k nejvýznamnějším turnajům přípravek v republice

Marian Kotrba také v Okříškách po delší pauze obnovil Memoriál Štěpána Maruše. Štěpán Maruš byl fotbalista místního klubu, ale především hokejista. Zahynul při pádu střechy opravované hokejové haly v Třebíči.

V Okříškách byl známý i Štěpánův otec, lékař. „Byl doktor nás všech tady v oddílu,“ dodává Marian Kotrba.

Mezinárodní turnaj nejmenších fotbalistů dnes patří k nejvýznamnějším v republice. „Jezdí sem celá špička České republiky, Sparta, Slavia, ze Slovenska jezdí Slovan Bratislava, Inter Bratislava,“ vyjmenovává trenér.  

Kluci z přípravky září nadšením. Fotbal berou opravdu vážně

Na hřišti je vidět, že malí fotbalisté září nadšením, a trenéra poslouchají na slovo. „Fotbal hraju, protože mě to baví,“ říká jeden malý fotbalista.

Další vysvětluje, co je na tréninku nejdůležitější: „Dělat ty kličky, naučit se všechno, co má být k tomu fotbalu,“ říká, a dodává, že trénuje i doma. „S taťkou chodíme před barák.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.