Polenským Kleštěrem hnali dobytek z Uher do Prahy. Mýtný v něm krávy počítal

Na okraji Polné na Jihlavsku je za posledními domky směrem do polí celkem nenápadný, a poměrně úzký úvoz.

Místo v Polné se jmenuje Kleštěr a od roku 1998 je uznán jako evropsky významná národní kulturní památka.

„Úvoz je sto padesát metrů dlouhý,“ říká polenský badatel Jan Prchal a dodává, že býval mnohem delší, ale po různých terénních úpravách zbyla jen krátká část, které se říká Kleštěr. Kdysi tímto místem vedla důležitá obchodní trasa. „Odpradávna tudy vedla transkontinentální obchodní stezka a byla součástí Haberské a Uherské stezky,“ vysvětluje badatel.

Právě po této trase, která vedla přes Trnavu, Břeclav, Hustopeče, Velké Meziříčí, Polnou do Prahy, kdysi honáci hnali několikasethlavá stáda dobytka. Význam stezky dokládají i archeologické nálezy. V šedesátých letech minulého století byl například nalezen kamenný byzantský křížek.

Úzký průchod umožňoval počítání dobytka

Polenský Kleštěr měl důležitou funkci. Úsek, který se zachoval, je vysekaný do skály a úzký právě tak nejvýš pro jeden vůz, a prošla tudy jedna nebo dvě krávy. Díky tomu bylo možné dobytek spočítat. „Nad tím Kleštěrem byla mýtní stanice, kde mýtný musel spočítat, kolik dobytka se přes Polnou žene. Podle toho vybral daň pro město,“ vysvětluje Jan Prchal.

Kleštěr samozřejmě býval o dobré dva metra hlubší. Dno je dnes vyšší kvůli letitým nánosům bahna. „My jsme to chtěli vyhloubit, ale už se nám to nepodařilo z důvodu, že tady údajně vede nějaká kanalizace,“ říká badatel, který je zároveň členem místního Klubu za historickou Polnou.

Dno Kleštěru je tak už několik desetiletí neprůchodné. Naštěstí vede vedle něj až těsně nad místo vysekané ve skále úzká cestička. Stojí tam také informační tabule a jednoduchá lavička. „Ta pěšina tudy vedla odpradávna také,“ dodává Jan Prchal.

Zajímavý je i samotný název místa. „Historikové se dohadují, ale shodují se v tom, že je to podle německého výrazu klosteur,“ říká Prchal s tím, že to znamená zárožné, tedy poplatek za rohy, dobytek. Někteří historikové ale pracují i s teorií, podle které je Kleštěr odvozený od kleští, tedy místa sevřeného jako kleště.

Spustit audio