Osvětová akce Suchý únor může lidem ukázat jejich skutečný vztah k alkoholu

20. únor 2023

Jedenáctý ročník měsíční osvětové akce Suchý únor se pomalu blíží do svého finále. Letos se koná pod heslem „Nepít je umění“. Loni se podle průzkumu zúčastnilo akce 13,5% dospělé populace.

Martina Kryštofová Sobihardová, adiktoložka

Martina Kryštofová Sobihardová

Psychoterapeutka, arteterapeutka, poradenská pracovnice, vedoucí Adiktologické ambulance Havlíčkův Brod, Kolpingovo dílo ČR z.s.

Zaměřuje se na i individuální psychoterapii, skupinovou psychoterapii a motivační terapii. 

Zúčastnit se znamená reálně měsíc abstinovat. Primárně jde o preventivní akci. „Je to vlastně moment, kdy se můžeme zastavit a zamyslet se nad naším vztahem k alkoholu, jak ho ve svém životě užíváme a kolik toho vypijeme,“ hodnotí přínosy osvětové měsíční akce vedoucí adiktologické poradny v Havlíčkově Brodě Martina Kryštofová Sobihardová.

Suchý únor je česká a od roku 2021 také oficiálně slovenská osvětová kampaň, která podporuje osobní zkušenost měsíční abstinence od alkoholu.

Lidem přináší mimořádnou zkušenost. Řada z nich totiž ve svém dospělém životě bez alkoholu tak dlouhou dobu nebývá. Stačí, aby jednou za týden zašli s přáteli na pivo nebo víno. „Ti, co se rozhodnou nepít, tak si mohou vyzkoušet, co to vlastně dělá s jejich tělem. Opravdu se zříct na 1 celý měsíc alkoholu. Mnozí z nich pak popisují, že je změny překvapily. Dobře se jim spí, lépe jim to myslí, hubnou“ popisuje adiktoložka.

Opravdu může být právě Suchý únor pro někoho motivací, že s alkoholem přestane?

Co je to škodlivé užívání alkoholu?

Ale jak tedy správně začít abstinovat a jak vydržet?

I na tyto otázky najdete odpovědi v rozhovoru.

Spustit audio

Související