Po šipkách k rumunskému kříži

7. květen 2015

U Velkých Janovic na Bystřicku byl na konci druhé světové války tábor rumunské armády. Dnes jej připomíná dřevěný kříž s nápisem: Na památku hrdinů pěšího pluku č. 92, Rumunů padlých při osvobozován Československa, byl postaven tento svatý kříž dnes 17. května 1945.Kříž na kraji lesa na pozemku Bohuslava Mitáše vypadá je replikou původního kříže, který zde stával až do sedmdesátých let.

Ve Velkých Janovicích se však dochovalo torzo kříže, které po dlouhá léta opatroval místní sedlák František Groulík. Přemýšlel o obnově kříže a lámal si také hlavu se záhadným nápisem. Pomohl mu nečekaný nález v budově bývalého mlýna. „ Na podzim roku 2005 se ve mlýně našly skleněné negativy. Po jejich vyvolání jsme zjistili, že na fotografiích jsou zachyceny květnové události roku 1945, včetně tábora rumunských vojáků a dřevěného kříže s nápisem.“

František Groulík nápis poslal na rumunskou ambasádu a brzy mu přišel překlad včetně soupisu vojenských jednotek, které na konci války pobývaly na Vysočině. „Požádal jsem proto svého synovce, aby vyrobil repliku kříže,“ vypráví janovický sedlák. Za další pět let byl kříž hotový a v srpnu roku 2010 byl znovu postavený na původním místě. „Nový kříž je o metr menší, ten původní měřil čtyři metry a byl z olšového dřeva. Tento je ze dřeva smrkového,“ vysvětluje František Groulík.

Janovický sedlák uchovává také další upomínkové předměty na pobyt rumunské armády. Jedná se o vojenskou helmu a jezdeckou šavli. O pobytu Rumunů se píše také v obecní kronice. Ze zápisů se dozvíme, že ve škole byl ubytován sanitní oddíl a školní světnice se proměnila v operační sál. Lidé také vzpomínají na velké množství koní, které spásali louky i jarní obilí. Podle pamětníků bylo ve Velkých Janovicích 3300 koní.

K Rumunskému kříži můžete dojít po značené stezce z Velkých Janovic. Výchozí bod je u obchodu, kde je první informační tabule a lístek s vyznačením trasy

autor: Petr Hladík
Spustit audio