Po nehodě by se měli řidiči rozumně domluvit

20. únor 2015
Dobré odpoledne

Když se přihodí jakákoli dopravní nehoda, je nejdůležitější zkontrolovat, co se na autě stalo. Ladislav Burián z firmy Contin radí opatrně vystoupit s reflexní vestou a obhlédnout místo dopravní nehody. „Dnes má skoro každý chytrý telefon, takže si proveďme vlastní fotodokumentaci, abychom v případě problémů, které nemůžeme ani předvídat, měli zaznamenán rozsah škody na vlastním vozidle.“

Podle výše škody se k nehodě volá policie. Pokud škoda na vozidlech či okolí přesáhne 100 tisíc korun, musí se policie na místo nehody dostavit. Způsobíme-li škodu pouze na svém vozidle, například nárazem do stromu či plotu, měli bychom si sami zavolat asistenční službu. „Je dobré mít na ni číslo stále u sebe v autě,“ radí Ladislav Burián.

Formulář k nehodě musí mít každý řidič v autě

Při nehodě dvou či více vozidel mohou nastat dvě situace. „Buď víme, kdo je viníkem nehody, dohodneme se na tom s druhým řidičem, a podle toho postupujeme do budoucna, až budeme uplatňovat škodu. Každému bych přál, aby narazil na řidiče, který uzná, že nehodu způsobil,“ říká Ladislav Burián. „Pokud se ale nemůžeme dohodnout, doporučil bych zavolat policii, aby určila viníka i výši škody.“ Vozidla by proto měla na silnici zůstat v poloze, v jaké se ocitla bezprostředně po nehodě.

Podle slov Ladislava Buriána by měl každý mít ve voze žluto modrý formulář nazvaný Záznam o dopravní nehodě, který je mezinárodní. „Je to jeden z nejdůležitějších dokladů, který máte později v pojišťovně k dispozici. Vyplňují ho oba řidiči a každý z účastníků si nechává jednu část. Zelenou kartu potřebujeme nejen proto, že jde o povinný dokument, ale také proto, že velká část údajů z ní se právě do formuláře Záznam o dopravní nehodě vyplňuje.“

Když přijede policie, sepíše s účastníky protokol o dopravní nehodě. „Bylo by dobré, aby si řidiči vyžádali potvrzení o účasti na dopravní nehodě, které jim policista může na místě vytisknout. Nebo je tu druhá možnost, než dopravní policie přijede, je dobré, abychom už měli Záznam o dopravní nehodě vyplněný. V některých případech totiž mohou policisté také tento formulář potvrdit svým razítkem a dají vyjádření o dopravní nehodě na něj,“ doporučuje Ladislav Burián.

Chat s Ladislavem Buriánem

autor: dak
Spustit audio