Pelhřimovští ochránci přírody představují české dřeviny. Mají jich už přes osmdesát druhů

19. květen 2023

Jak vypadají listy javoru babyky? A jak žaludy červeného dubu? Odpovědi na tyto a spoustu dalších otázek najdete v expozici dřevin, kterou připravili a stále rozšiřují pelhřimovští ochránci přírody ve své sídle na Masarykově náměstí.

"Rozhodli jsme se, že vyrobíme vzorky všech v Česku rostoucích druhů dřevin," říká Petr Marek. Zatím ochránci přírody sehnali přes osmdesát druhů stromů a keřů. Z každého druhu pak návštěvníkovi ukazují dřevo, kůru, plody, květy i listy. "Nad tím bude cedulka s druhem dřeviny," dodává. Až při prohlížení jednotlivých větviček, šišek a listů si člověk uvědomí, kolik kolem nás roste druhů dubů, javorů nebo bříz. Tvůrci expozice věří, že se přijdou podívat především školní děti. Zajímavá je ale každopádně i pro dospělé.

"Máme tady snad dvacet druhů jehličnanů. Pokud možno, tak jsme od každého sehnali šišku," ukazuje Petr Marek. Potvrzuje tím, že všechny exponáty poctivě nashromáždili členové Spolku pro ochranu přírody Pelhřimovska. "To je dub cerk, pro který jsme museli jet na Moravu. Na Vysočině neroste. Má ty kalíšky pěkně chlupatý," ukazuje na zvláštní žaludy.   

V expozici jsou vzorky i takových dřevin, jako jsou krušina olšová, řešetlák počistivý nebo klokoč speřený. Určitě ale zaujme i kůra tak hojného druhu, jakým je bez černý. Je totiž velmi silná a hrubá, připomíná trochu kůru borovou. "Dnes se dají najít bezy, které mají v průměru třicet čtyřicet centimetrů," říká Petr Marek a přidává výzvu pro veřejnost: "Kdyby nám někdo chtěl pomoct sbírat  a lisovat listy, tak uvítáme každého."

Spustit audio

Související