Pečeme, abychom se nezbláznili. Zaměstnanci prázdného hotelu dělají dobroty pro nemocnici

Dvakrát týdně dostanou zaměstnanci nemocnice v Novém Městě domácí ovocné koláče. Vozí jim je Pavla Okounová z Vlachovic.

Stejně jako všechny hotely v celém Česku je i ten její už několik týdnů prázdný, a tak bylo nutné najít, čím zaměstnat personál. „Nemáme co dělat, kácíme, uklízíme, dostala jsem se na sklady, kam jsem se dvacet let nedostala, až mě překvapilo, co všechno máme.“ směje se.

Pečeme, abychom se nezbláznili

K uklízení ale rychle přibylo pečení ovocných koláčů pro nemocnici v Novém Městě na Moravě. „Pečeme, abychom se nezbláznili z nicnedělání. Ta první iniciativa byla moje, ale naši zaměstnanci si to rychle vzali za své. Když jsme si řekli upečem, tak my jsme tomu věnovali suroviny a oni svoji práci. Teď už to bereme za samozřejmost,“ říká majitelka hotelu a prohlíží velká voňavá kola s ovocem. „Ty ostružiny jsou z naší zahrady, rybíz od maminky ze zahrady a ty dýně jsou naše vlastnoručně kompotované.“

Společně s mluvčí nemocnice Tamarou Peckovou, která si pamatuje rozdělení koláčů po nemocnici, aby bylo spravedlivé, roznáší osobně koláče po odděleních. Nezapomínají ani na magistry v lékárnách, řidiče sanitek, na veškerý personál. „Jezdím i na LDN,“ říká paní Pavla. „Tam sice nejsou ohrožení koronavirem nebo v první linii, ale mám takový pocit, že jejich práci je třeba uznat, nějak ocenit. A ta sestřička se mi tam rozplakala, když jsem jí koláč donesla.“

Není to poprvé

Manžel Pavly Okounové je těžce nemocný a před časem byl v novoměstské nemocnici hospitalizován. Často ho chodila navštěvovat, pomáhat personálu a také tehdy dělala radost dobrotami.

„Nedělám to poprvé. Na Vánoce, na Silvestra, vždycky, když něco je, tak jsem chtěla, aby měli všichni svátky. Oni tady mají tu práci takovou jako my, od rána do večera, v sobotu v neděli, tak co by. Tak jim děláme radost,“ říká energicky usměvavá Pavla Okounová. 

Spustit audio

Související