Krize rozpohybovala 3D tiskárny po celé zemi. Ve velkém se vyrábí také ve Žďáře

6. duben 2020 06:00

Nejsou ochranné prostředky! Chybí roušky, respirátory, štíty! Ozývalo se jen před pár týdny na začátku pandemie koronaviru v České republice.

Že se dá ochranný štít z průhledného plastu (plexiskla) snadno vyrobit za pomoci 3D tiskárny, zjistili velmi rychle ve Žďáře nad Sázavou. Skautská klubovna se stala místem, kde se začaly štíty vyrábět, a rozvážet lékařům a sestrám.

Tisknou ve dne v noci

Koordinátor celé iniciativy Jakub Axman ukazuje, jak vše funguje: „Právě jsme dostali z firmy Plastia další špulky filamentu – to je plastové vlákno, která se používá jako materiál do 3D tiskáren.“

Nahoře v klubovně žďárských vodních skautů dnem i nocí jedou 3D tiskárny. Učitel Gymnázia Žďár nad Sázavou a skaut Václav Černík dal dohromady školní tiskárnu a tu skautskou, a přes internet sehnal další majitele tiskáren, aby se společně vrhli na tisk čelenek pro ochranné štíty. „Funguje to podobně jako tavná pistole. Tiskárna postupně nanáší vrstvy rozžhaveného plastu a tím odspodu vzniká hotový výrobek,“ vysvětluje Václav Černík.

Plexisklo a gumičky

Ke štítu jsou ještě potřeba plexiskla a gumičky, které se v balíčku dodávají zvlášť. Každý si pak štít snadno zkompletuje ve chvíli, kdy jej potřebuje.

K dnešnímu dni jsme vytiskli přes 2.000 čelenek pro štíty. Ty jsme dodali do zdravotnických zařízení a služeb na ně navázaných. Zásobujeme nemocnice v Novém Městě na Moravě a v Havlíčkově Brodě, záchrannou službu, polikliniku, lékaře ve Žďáře, Novém Městě, v Bystřici, lékárny a tak dále,“ říká Jakub Axman.

Skauti, studenti, dobrovolníci

Na štítech pro naše zdravotníky v uplynulých dnech pracovaly desítky lidí - skauti, hnutí duha AZ, studenti obou žďárských gymnázií i spousta dalších dobrovolníků.

Materiál nebo peníze na nákup materiálu i veškerou další pomoc poskytly spousty firem – kromě Plastie z Nového Veselí také výrobce Igráčků Efko, Satt, nebo Handy People Aleše Koželuha a Matěje Jirčíka.

Hromádky s ochrannými štíty čekají bezpečně zabalené, až si je vyzvednou ti, kdo je potřebují nejvíc. „Tady na vodárně máme výdejní místo, když to máme připravené, dáme jim vědět, a oni si pro to přijdou,“ uzavírá Jakub Axman. 

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.