Otestujte si sluch. Jako první přestáváme slyšet samohlásky „i“ a „e“, říká Kateřina Cajthamlová

16. červen 2023

Špatně slyšíte a nevíte, čím to je? Sluch se může horšit postupně, ale i náhle, nebo následkem mozkové příhody, která zasáhne sluchový nerv. Jaké jsou možnosti nápravy? Zvukový test můžete slyšet v čase 2:50.

„O sluch je dobré dbát. Ztráta zraku proti ztrátě sluchu u starších lidí není tak významná. Zrak můžete sluchem nahradit, sluch zrakem nikoli. Můžete odezírat, ale to musíte být člověku tváří v tvář. Problém je s telefonováním, případně neslyšíte zvuky, které se odehrávají kousek od vás nebo za vámi,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Komfortní zvuk pro lidské ucho se pohybuje mezi 16 až 20 kHz. „Nejdřív ztrácíme zvuky v té horní frekvenci, proto lépe rozumíme hlubokým hlasům.“

Zvuk je mechanické vlnění akustické, které se šíří pružným prostředím a je vymezeno frekvenčním rozsahem ucha. Je to fyzikální akustika, která se zabývá zákonitostí šíření akustického vlnění.

Sluch se může začít horšit už od 20 let. „Je to záležitost naší mozkové sluchové kůry –analyzátoru – kudy vedou sluchové nervy. Ty mohou být zasažené po mozkové mrtvici, proto postižený začne hůř slyšet třeba jen na jedno ucho. Také nevidím ráda sluchátka v uších u mladých, protože tam sluch trpí. Uši jsou náchylnější na zvýšenou tvorbu ušního mazu a sluch tím stárne rychleji.“

Nedoslýchavostí trpí asi pět procent populace, ale narůstá. Svůj podíl na tom mají i nové technologie.

Zhoršení sluchu může být způsobené:

  • zanesením vnějšího ucha
  • zánětem ve středním uchu
  • problémem ve vnitřním uchu

Řada lidí si stále uši čistí vatičkou, tím si ale zatlačují maz hlouběji do ucha. „Je lépe si v akutní fázi zajít na výplach na ORL, a pak používat kapky, které maz rozpustí.“

Jak se otestovat sami

„Nejprve se zhoršuje vnímání lidských zvuků, přestáváte rozumět povídání. Ale písničky a hudbu slyšíte. Ale pokud máte pocit, že přestáváte rozumět, měli byste zajít na ORL,“ radí lékařka.

Rozlišování slov s různými samohláskami

  • uo – slovům jako hůl, půl, auto, ucho rozumíme většinou dobře
  • ao – slovům jako voda, kabát, zahrada, okno většinou rozumíme, ale někdo už může mít problém
  • i, e a sykavky – slova s vysokými písmeny jako měsíc, tisíc přestáváme rozlišovat jako první

„Lidé si také pletou hodinky nebo holinky, ale nejvýraznější je to u slov, která končí na í a c, právě jako měsíc, tisíc,“ potvrzuje doktorka.

Žena s naslouchátkem u lékaře

Čím si chránit sluch

  • Mindfullness – soustředění se na teď a tady a přepínání pozornosti na různé zvuky v našem okolí
  • Nepohybovat se tam, kde je příliš hlučno
  • Nedávat si příliš nahlas rádio, když ještě dobře slyšíme

Co dělat s hučením nebo tepáním v uchu? Kdy je čas na naslouchátko? Poslechněte si zvuky o různých frekvencích a otestujte si váš sluch v pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Příštím tématem bude krev z nosu. Proč nám teče? Kdy je to banalita, kdy vážný problém? Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio