Optička Šárka Kocandová: Kromě brýlí si pořiďte i kontaktní čočky

17. únor 2015
Dobré odpoledne

Kontaktní čočky jsou oproti minulým letům vyráběny ze zcela jiných materiálů, které nabízejí spoustu možností. Sice ještě stále existují čočky, které se používají delší dobu. „Například čočky na měsíc se musí ukládat na noc do pouzdérka do roztoku, ale jsou i kontaktní čočky jednodenní, které si ráno nasadíte a večer je vyhodíte, bez péče a bez práce,“ usmívá se optička Šárka Kocandová. „Vydržíte v nich chodit celý den, jsou z výborného materiálu, takže necítíte nic cizího v oku. Jsou velmi pohodlné,“ chválí moderní kontaktní čočky.

Dříve byly podle optičky materiály nesnášenlivé k oku, citlivější lidé v nich ani celý den nevydrželi. „Ty dnešní se také mnohem lépe nasazují, je to otázka vteřiny. V optice nebo u očního lékaře vás mohou zacvičit v tom, jak se čočky aplikují.“

Jednodenní čočky mohou být pro majitele brýlí praktickým doplňkem. „Kdo potřebuje odložit brýle například na sport nebo jde na ples či pro jinou příležitost, kde nechce mít brýle, může je výjimečně vyměnit za kontaktní čočky,“ doporučuje Šárka Kocandová. Pokud zákazník nosí jenom brýle, mohl by si čočky vyzkoušet, naučit se, jak je nasazovat, jak s nimi uvidí a potom se rozhodnout. Naopak každý, kdo dává přednost kontaktním čočkám, by měl vlastnit i jeden pár brýlí, aby si je mohl vzít například při zánětu oka, kdy se čočky aplikovat nedají.

Kontaktní čočky zvládnou i kombinované oční vady

Dnešní čočky také zvládnou korigovat i komplikovanější oční vady. „Vše je ale individuální,“ upozorňuje optička. „Lidé s vyšším počtem dioptrií by měli navštívit aplikační středisko, kde jim oko přesně změří. Je důležité změřit zakřivení rohovky, které je u každého jiné, a podle toho se pak čočky vyrobí v podstatě na míru.“

Existují i multifokální kontaktní čočky pro lidi, kteří mají brýle na čtení i na dálku. „Ta čočka je speciálně vyrobená s přesnými dioptriemi, jaké zákazník má. Může pak současně číst i řídit auto, ale komfort není tak vysoký, jako když má na nose bifokální brýle. Vyrábějí se i čočky pro zákazníky, kteří kromě dioptrií mají i cylindrickou korekci,“ říká Šárka Kocandová. Pro zábavu existují i barevné nebo vzorované crazy čočky, které vám například změní barvu duhovky a můžete na nich mít cokoliv.

Chat s Šárkou Kocandovou

autor: dak
Spustit audio