Od dob Gutenberga ušel knihtisk dlouhou cestu. Dnes většinu práce zvládají počítače

12. říjen 2022

Kdysi, v dřívějších dobách, než sazeč vysázel písmenko po písmenku celou knihu a než ji knihtiskař stránku po stránce vytisknul, trvalo to spousty hodin.

Dnes funguje knihtisk úplně jinak. Veškerá příprava se dělá na počítači, většinu práce obstarají stroje, ale přesto se kolem výroby jedné knížky naběhá docela dost lidí. Všichni jsou zodpovědní za to, že nám nová knížka krásně voní a rádi si ji prohlížíme. 

Náklad, barevnost, rozsah

V havlíčkobrodské tiskárně vysvětluje Jana Čáslavská, že jako první se chystá technologie výroby každé knihy. 

„Nejprve se u každé knihy kontroluje náklad, barevnost, rozsah, abychom věděli, na jakém stroji se bude kniha tisknout, kolik papíru je potřeba vydat a podobně.“ V další místnosti sedí dnešní sazeči. Jsou dva a stačí jim počítač, aby zvládli zkontrolovat text, každý asi u pěti knih za den.

Osvit jako u fotografie

Příprava tisku se velmi podobá fotografii. Na hliníkovou desku s fotocitlivou vrstvou se osvítí několik stran z připravované knihy, deska projede vyvolávacím automatem, odkud vyjede připravený text k tisku. Na jednom archu je pak možné vytisknout až 32 stránek. 

„Hliníková deska se zakládá do tiskové věže, kde se na ni naválí barva a ofsetový válec to vytiskne jako razítko na papír,“ vysvětluje vedoucí výroby v ofsetové tiskárně. 

Každá kniha se musí ještě poskládat, vlepit do měkké obálky nebo do pevných desek. Předtím je ještě potřeba stránky sešít na stroji, který připomíná šicí stroj. Nakonec se listy oříznou ze tří stran a za předsádku se knížka vlepí do pevné obálky. „Přidají se na to ty desky, vylisuje se to a na konci vypadne hotová knížka,“ usmívá se Jana Čáslavská.

Spustit audio