Obraz pod stromeček? Proč ne, vybrat se dá třeba ve Vánoční Art Hrabárně. Většina obrazů vznikla na Vysočině

29. listopad 2023

Už přemýšlíte o vánočních dárcích? Co třeba koupit pod stromeček obraz? Malíř veselých obrazů pestrobarevných zvířat a lidí Rudolf Brančovský se právě chystá už popáté nabídnout desítky svých děl v takzvané Vánoční Art Hrabárně.

Akci pořádá právě dnes a zítra v prostorách Divadla husa na provázku v Brně. Většina optimistických a radostných stvoření na obrazech Rudolfa Brančovského vznikla u něj doma, v ateliéru na Vysočině.

Rudolf Brančovský se právě chystá už popáté nabídnout desítky svých děl v takzvané Vánoční Art Hrabárně

Jak to celé začalo? "Vánoční Art Hrabárna vznikla přibližně před pěti lety, kdy jsem se měl stěhovat na Vysočinu, a mě napadlo, že než bych se stěhoval s tolika obrazy, s celým ateliérem, tak že bych udělal takový "výprodej". Že bych pozval všechny svoje kamarády a fanoušky, kteří by přišli, a bez nějaké instalace a vernisážových projevů by si čistě obyčejně prohrabali ten můj ateliér, že je něco zaujme a třeba si něco odnesou,“ vypráví.

Tak vznikla pravidelná předvánoční akce, která je dvoudenní a má tu výhodu, že se lidé setkají s umělcem, že se obrazů můžou dotýkat. „Jsou tam vyskládané a oni mezi těmi hromadami obrazů chodí se svařákem, za okny je atmosféra vánočního trhu. A nejsem tam sám, je tam se mnou i můj kamarád TIMO, brněnský streetartový umělec," vzpomíná a vysvětluje malíř a zpěvák kapely Poletíme. Na Vysočině se s malbou od TIMA mohou setkat například návštěvníci náměšťské kavárny Pohodička.

Optimistické obrazy Rudolfa Brančovského

Rudolf Brančovský maluje rád zvířata i lidi a jejich příběhy, používá veselé barvy a optimistické náměty. K většině obrazů dokoupí nebo použije darovaný rám, který dotvoří tak, aby malbu doplnil. Některé rámy má z vetešnictví, a dá jim tak nový život. "Tady je třeba paní, které vylezla na hlavu kočka, a obě se usmívají, jsou nadšené. Tady jsou pávi na stromě, obraz je dělaný zvláštní technikou - zlaté plátky se nalepí na tu desku a tu já pak domaluju. Když je to malba na plátně, tak někdy ani rám nepotřebuje, když se dá do moderního interiéru," ukazuje malíř pár děl, která budou mít možná nové majitele.

Obrazy Rudolfa Brančovského bude možné zakoupit v Hrabárně

Dávat si umění jako dárek je u Brančovských v rodině běžné. "Jsem z umělecké rodiny, my si odjakživa dáváme dárky, které mají nějaký přesah. Ale na druhou stranu, ten pevný základ, ten písek do toho betonu, to jsou pod stromečkem přece jenom ty ponožky a ty šampóny," usmívá se  malíř Rudolf Brančovský.

Obrazy Rudolfa Brančovského hýří barvami
Spustit audio