Oblíbenou hračku pejskovi schovejte

29. duben 2014
Dobré odpoledne

Ne všichni majitelé psů vědí, že se psem je nutné si hrát. „Je důležité si rozmyslet, než si psa pořídím, jestli se mu skutečně chci věnovat třeba i 14 nebo 15 let a dát mu to, co on potřebuje,“ upozorňuje Helena Emmerová ze psí školičky BaF.

Jak vysvětlila, hra je pro psy důležitá, protože rozvíjí jejich mozek a psa unaví. Pes načerpá energii z jídla a odpočinku, který mu poskytujeme, takže získanou energii musí pak někde vybít. Pouhá procházka na vodítku potom psovi nestačí. Je na nás, abychom mu ukázali, jak energii správně vybíjet, jinak si najde vlastní způsob, který se nám nemusí líbit: okouše nám nábytek, poničí záhonky na zahradě nebo nadělá všude nepořádek.

Helena Emmerová také říká, že pokud si se psem hrajeme, a to platí zejména u úplně nejmladších psů, naučíme je hrou v podstatě aport, který ve výuce psa přichází na řadu později.

Ke hře jsou potřeba hračky. Podle Heleny Emmerové je trh na hračky pro zvířata zahlcen. „Ty hračky jsou velmi drahé, z čehož ale určitě neplyne, že ten, kdo nemá tolik peněz, nemůže si se psem hrát. Pejskovi úplně stačí stará ponožka, do které smotáte hadříky a přetahujete se o ni, nebo krabice s fazolemi, která krásně štěrchá. Tu můžete ji odhodit, pejsek s ní může třepat a podobně.“

Nejoblíbenější hračku je psovi dobré schovat. „Je to jako s dětmi,“ říká Helena Emmerová, „když po psovi něco chcete, a on to udělá, můžete ho pak odměnit právě jeho nejoblíbenější hračkou. Pes je daleko raději, když ho odměňujeme hrou než nějakou laskominou, bude nás mít ještě radši, budeme pro něho zajímaví.“

Na rozdíl od textu písničky Michala Tučného Starýho psa novým kouskům nenaučíš zná Helena Emmerová z praxe pravý opak - i velmi staří psi se rádi učí nové triky a rádi si hrají!

autor: dak
Spustit audio