O historii Třebíče se zajímá od dětství. Staré fotografie sdílí na internetu a hledá k nim příběhy

Zdeněk Prukner sbírá všechno, co s Třebíčí souvisí, z nejstarší minulosti až do roku 1989.  Rád se po místech, kudy historie šla, také prochází.

„Libušino údolí se dříve jmenovalo Jánské, podle Janova mlýna kousek dál. Nacházíme se pod železničním mostem z 80. let 19. století. Je pod ním i bývalá střelnice, která se používala přibližně do konce první světové války. Pak v 60. let stavba vyhořela a Třebíč přišla o místo, kde se scházely bigbítové kapely, zůstaly jenom základy,“ vypráví Zdeněk Prukner.

Zdeněk Prukner

Takto umí povídat téměř o každém kousku Třebíče, protože o historii svého města se zajímá od dětství a chce, aby o ní věděli i ostatní.

Historie letectví Třebíč

Je členem spolku Historie letectví Třebíč, s kolegy občas dělá přednášky nebo výstavy přibližující letectví na Třebíčsku. „O historii se zajímám odjakživa díky dědečkovi. Jsem ze staré třebíčské rodiny a tím, že jsem zažil přelom, kdy se stará Třebíč bourala a stavěla nová, tak jsem si něco pamatoval a začal sbírat fotografie a knížky, všechno, co se týká historie města. Mám Třebíč rád,“ usmívá se patriot.

Mezi jeho sbírkové předměty patří i metrový kus traverzy ze starého mostu v Libušině údolí.

Před rokem zjistil, že když se příběhy a obrázky z dřívějších dob zveřejňují, najdou si široké publikum. Od jara roku 2020 provozuje na Facebooku skupinu nazvanou Virtuální muzeum staré Třebíče, kam denně v průměru přibývají tři až čtyři příspěvky. Vlna nadšení a zájmu o minulost Třebíče ukazují, že historie města jeho obyvatele baví. „Objevila se tam spousta krásných fotek, třeba synovce Jana Kubiše, jeden z mála z Kubišovy rodiny, který přežil válku, a když se na něj podíváte, tak má úplně pohled Jana Kubiše. To mi udělalo ohromnou radost,“ říká Zdeněk Prukner.

Když fotky dostávají jména

Radost mu také dělá, když k fotce neznámého člověka přibude jméno. „Uveřejním třeba fotku nějaké paní, která jde v 80. letech po ulici, a někdo mi k tomu napíše, že to je jeho babička a přidá, jak se jmenovala, a kde bydlela. U asi sto dvaceti fotek zaměstnanců třebíčské firmy Uniplet Elitex se najednou ukázalo, že tam byl skvělý kolektiv lidí a ke všem přibylo jméno. Takhle mám doma ještě hromady dalších fotek a doufám, že taky dostanou jména,“ uzavírá s úsměvem třebíčský milovník historie.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.