Bezinkové želé
Bezové květy omamně voní, jsou z nich skvělé smažené kosmatice i výtečná šťáva. Ale proč by si z nich někdo dělal želé?
Odpověď má naše kolegyně Lucie Suchánková Hochmanová „Já mám hrozně ráda bezinkovou šťávu už od dětství, od doby, kdy ji dělávala babička. A asi před pěti lety mi kamarád donesl skleničku bezinkového želé. Pak jsem si to želé dala na palačinky místo marmelády, a měla jsem najednou v zimě na talíři sluníčko. Proto bezinkové želé.“
- 1 l převařené vody
- 20 bezových květů
- 1 bio citrón
- 2 sáčky gelfixu extra + 3 lžíce cukru
- 1 lžička kyseliny citrónové
- 250 g cukru
A jaký je postup při výrobě? Začátek se podobá výrobě šťávy: „Já ho dělám tak, že si udělám výluh z květů. Na to potřebuju litr převařené vody, na litr asi dvacet květů. A je dobré, když jsou ty květy větší, z nich ostříhat ty stonky, protože ty dávají šťávě takovou hořkou chuť. Přidám k tomu jeden citrón na kolečka, ideálně biocitrón, protože se tam dává i s kůrou. Dává se to vylouhovat na 24 – 48 hodin do chladu. Po této době to sliju, abych měla jen samotnou vodu, přecedím, zahřeju v hrnci a přidám 2 sáčky gelfixu extra a tři lžíce cukru. To se za stálého míchání svaří, je to potřeba celou dobu metličkou míchat celou dobu, aby se v tom neudělaly hrudky. Potom se přidá lžička kyseliny citrónové a 250 g cukru. Rozmíchá se to a vaří dalších pět minut. No a potom už to stačí jen plnit do vyvařených skleniček, uzavřít, otočit a čekat, až to ztuhne a přinést si v zimě léto na talíř,“ usmívá se Lucie. A jí jen dodám – pozor, cukr přidávat opravdu až na konec, ať je želé krásně hladké.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.