Čistící nápoje po svátcích

Co pít, aby nám tělo poděkovalo? Po alkoholu, kterého možná nebylo tolik, ale přece jen jsme trochu slavili, by to chtělo změnu.

Nápoje, které doporučuje ajurvéda, tělo pročistí, dodají nám vitamíny a upraví zhuntované trávení po svátcích. Pokud budete mít ráno dostatek energie na to, abyste vstali o chvilku dřív, vyzkoušejte radu Ivy Georgievové, která se zabývá zdravím a tím co jíme a pijeme.

Ranní nápoj:

Převařená voda

Med

Citrón

Přes den:

Římský kmín

Koriandr

fenykl

„První ráno doporučuji vypít převařenou vodu s medem a citrónem. Pokud možno převařte vodu na plotýnce a ne v rychlovarné konvici, a jakmile vychladne na padesát stupňů, přidejte citrón a med. Tento nápoj sám o sobě probouzí naše zažívání a snaží se vyčistit tělo.“

Jestli znáte povídání Ivy Georgievové o zdravém vaření, pak jste asi slyšeli o užitečném čaji KKF, a jestli ne, stejně si ho můžeme připomenout. Dobré je mít doma všechny tři ingredience – římský kmín, koriandr i fenykl. „Během dne to chce popíjet čaj z kumínu, pokud neseženete římský kmín, tak normální voňavý kvalitní kmín, koriandru a fenyklu. Na konvici 1,5 litru se dává od každého jedna lžička, zalijete horkou vodou, necháte chvilinku vylouhovat, a popíjíte. Pročišťuje to úplně celé tělo. Je jedno, jestli trpíte zahleněním, máte zánět, nějaké bolesti nebo potíže s močovým systémem. Tady ten nápoj uklízí od hlavy po paty,“ říká Iva Georgievová.

Dá se brát do práce do termosky a upíjet celý den.

autor: dak